16.6 C
Bijeljina
уторак, септембар 17, 2024
NaslovnaVijestiRegionSrbija uputila protestnu notu Bosni i Hercegovini

Srbija uputila protestnu notu Bosni i Hercegovini

Datum:

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Republike Srbije danas je uputilo notu Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

Protestnom notom izražava se nezadovoljstvo zbog sprečavanja potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina da prisustvuje otvaranju izložbe u Prebilovcima, posvećene stradanju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu i istaklo da ta odluka vlasti BiH nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusedske diplomatske prakse.

Kako se navodi u saopštenju MSP,  potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin trebalo je da izložbi „Prebilovci 1941“ prisustvuje na poziv organizatora, međutim vlasti Bosne i Hercegovine nisu izdale potrebnu dozvolu za sletanje vazduhoplova sa delegacijom Republike Srbije u Mostar, iako su blagovremeno obaveštene o njenom dolasku.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije razočarano je odlukom vlasti Bosne i Hercegovine da ne dozvole učešće naše delegacije na jednom komemorativnom skupu, jer takva odluka nije u duhu dobrosusedskih odnosa i civilizacijskih tekovina“, navodi se u noti, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Pozivamo vlasti u Sarajevu da prestanu da odnose u regionu i međunacionalne odnose u samoj Bosni i Hercegovini koriste kao platformu za štetno dnevnopolitičko delovanje, čime sopstvenu državu udaljavaju sa kursa napretka i evrointegracija“, navelo je MSP i istaklo da „današnja odluka vlasti Bosne i Hercegovine nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusedske diplomatske prakse i doprinosi stvaranju atmosfere netrpeljivosti prema Republici Srbiji i srpskom narodu u celini“.

Reklame

Povezane vijesti

Sergej Trifunović ponovo uhapšen u Hrvatskoj

Srpski glumac Sergej Trifunović je noćas oko ponoći uhapšen...

Otvoreno padobransko prvenstvo: „Nebeske vidre“ Vojske Srbije najbolje

Padobranska ekipa Vojske Srbije "Nebeske vidre" pobednik je 70....

Beograd dobija novi most i tunel: U toku priprema za jedan od najvećih projekata u poslednjih 50 godina

Gradonačelnik Aleksandar Šapić na sednici Skupštine grada rekao je...

Oglasio se otac Danke Ilić 10 dana pred podizanje optužnice

Rok za podizanje optužnice protiv Dejana Dragijevića iz sela...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име