14.3 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiRegionRegionalni aerodromi sa najviše letova: Dubrovnik, pa Tivat!

Regionalni aerodromi sa najviše letova: Dubrovnik, pa Tivat!

Datum:

U odnosu na špic letnje sezone 2023. godine, Aerodrom Tivat u avgustu ove godine imao je 67 letova više nedeljno nego u istom periodu prošle godine, što je drugi najbolji rezultat ove vrste među aerodromima u regionu bivše Jugoslavije.

Na prvom je mestu dubrovački aerodrom, koji je u špicu ove sezone imao 68 letova nedeljno više nego lane – jedan više od Tivta. Istovremeno, Podgorica ove sezone ima 19 nedeljno letova više nego lane. Podaci su to koje je prikupio i obradio Alen Šćuric, analitičar avio-saobraćaja iz Zagreba.

Linija prema Beogradu najvažnija

Ove sezone u avgustu Tivat ima ukupno 201 let nedeljno, dok Podgorica ima 191. Aerodrom Tivat ovog avgusta ima prosečno 28,7 letova dnevno, po čemu je deveti u regionu, ispred Podgorice na desetom mestu koja ima prosječno 27,3 leta dnevno. Tivat je u avgustu ove godine povećao broj destinacija koje opslužuje ovaj aerodrom, kojih je trenutno ukupno 51, što je četiri više u odnosu na isti mesec prošle godine. Iz Podgorice se leti prema 55 destinacija, što je pet više nego u avgustu 2023. Iz Tivta ovog meseca leti ukupno 27 prevoznika, dva više nego lane, dok iz Podgorice leti 18 avio-prevoznika, tri više nego u istom periodu prošle godine. S ukupno 58 nedeljnih polazaka, linija Beograd – Tivat ubedljivo je najfrekventnija ove sezone od svih linija između gradova na području bivše Jugoslavije. Uključujući letove za Kraljevo i Niš, Tivat ima čak 60 polazaka nedeljno sa srpskim tržištem, dok je na liniji Podgorica-Beograd ukupno 35 polazaka nedeljno.

Drugi crnogorski aerodrom od januara ove godine do 1. avgusta ostvario je promet od 602.335 putnika, što je izvanredan rast od 34 posto u odnosu na isti period 2023. godine, dok je broj avio-operacija, odnosno sletanja i poletanja iznosio 7.053 što je ponovo povećanje od 17% u operativnom segmentu, piše Poslovni dnevnik.

Tokom jula 2024. godine Aerodrom Tivat beleži dobre rezultate na mesečnom nivou s opsluženih 228.146 putnika, što je za trećinu bolji rezultat nego u 2023. godini u isto vreme s 170.505 putnika.

Zaostajanje za 2019.

U rekordnoj 2019. godini, odnosno iz perioda pre pandemije, Tivat je zabeležio promet od 279.795 putnika, što je ipak 19% više od trenutnog rezultata. Ipak, razloga za optimizam ima, u prometu je prisutan velik broj novih operatera, za nivelaciju nekadašnjih ruskih i ukrajinskih prevoznika, koji su činili trećinu prometa, sada su zamenili britanski, skandinavski, turski i izraelski prevoznici, a izvršene su i određene obnove i poboljšanja na samom terminalu.

Reklame

Povezane vijesti

Sergej Trifunović mora da napusti Hrvatsku

Nakon što je zbog vređanja policije dobio uslovnu kaznu...

Trifunović u splitskom sudu: "Pretpostavljam da ovo ipak nije Severna Koreja"

​Na današnjem suđenju u splitskom sudu srpski glumac Sergej...

Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora u Hrvatskoj

Glumac Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora uslovno,...

Sergej Trifunović iznerviran napustio sud, ostao bez pasoša

SPLIT - Sergej Trifunović oko ponoći je ponovno uhapšen...

Zabranjen saobraćaj na više lokacija u Novom Sadu

Zbog radova na nekoliko lokacija u Novom Sadu biće...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име