19.9 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiRegionNevjerovatan prizor u Gamzigradskoj banji, svako ko tuda prođe mora da zastane:...

Nevjerovatan prizor u Gamzigradskoj banji, svako ko tuda prođe mora da zastane: „Tomo, svaka čast“

Datum:

Prelep prizor tokom ovih letnjih dana zatiče se kod Gamzigradske Banje. U blizini imanja porodice Paunković, prelepi cvetovi raznobojnih lokvanja, barske biljke, krase reku Crni Timok.

Priznati slikar iz Gamzigradske Banje , Tomislav Paunković i njegova supruga Bojana, žive na dve relacije već punih 40 godina. U Austrijskom gradu Jungholzu borave godinama, jer Tomislav tamo ima svoj atelje u kome nastaju najlepša umetnička dela koja krase izložbene postavke širom Evrope i za koje je dobio brojne nagrade.

Ipak, nostalgija vuče, pa su nekako najsrećniji kada se vrate leti u svoju Srbiju. Na prelepom imanju u Gamzigradskoj Banji, pre desetak godina iz Austrije su doneli prelepe lokvanje, barske biljke koje Tomislav sa posebnom ljubavlju uzgaja u reci Timok ali i u svojoj maloj porodičnoj oazi.

-Pasionirani sam ljubitelj prirode o tome svedoči i ovo naše malo carstvo koje imamo. Porodična kuća, dvorište, bašta, povrće, voće, sveće i lokvanji…Kada sam ih ugledao u inostranstvu, rekao sam, ovo moram i ja da imam. Te sam tako poželeo da ovu barsku biljku sa uživanjem svakoga dana posmatram u Timoku, nadomak kuće. I zaisata, želja mi se ispunila. Sada mnogi koji dođu u periodu kada naš Timok „procveta,“ požele da se uvere da ovo nisu plastični cvetovi, već da ih je priroda podarila. Imam ih različitih boja , sve ih volim , ukrštam ih i dobijam različite boje ali ipak, najviše mi je srcu prirastao žuti lokvanj. Inače ih volim sve, jer su moji – ushićeno govori Toma, po kome je i plaža na Timoku dobila ime..

Supruga Bojana, ništa manje nije privržena ovoj biljci. Pa se tako u Timoku zahvaljujući ovim ljudima zatiče svakodnevno prelep prizor. Lokvanji u pastelnim bojama privlače pažnju svakog posetioca koji dođe u ove krajeve .

Svakoga jutra po predanju, lokvanji ,otvaraju svoje cvetove, pokazuju svoju ljubav suncu, a kada sunce zađe , cvet se zatvara i čuva ljubav do sledećeg svanuća. I tako biva od juna do oktobra veli Tomislav, koji je uvek rad da svakome ispriča priču o ovoj čarobnoj barskoj biljci, pokaže čudesan prizor Cvetnog Timoka ,koji nije tamo negde daleko. Već tu, u Srbiji, kraj Zaječara.

Reklame

Povezane vijesti

Sergej Trifunović mora da napusti Hrvatsku

Nakon što je zbog vređanja policije dobio uslovnu kaznu...

Trifunović u splitskom sudu: "Pretpostavljam da ovo ipak nije Severna Koreja"

​Na današnjem suđenju u splitskom sudu srpski glumac Sergej...

Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora u Hrvatskoj

Glumac Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora uslovno,...

Sergej Trifunović iznerviran napustio sud, ostao bez pasoša

SPLIT - Sergej Trifunović oko ponoći je ponovno uhapšen...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име