18.2 C
Bijeljina
среда, септембар 18, 2024
NaslovnaVijestiRegionKada će pojeftiniti stanovi? Evo šta se dešava sa tržištem nekretnina u...

Kada će pojeftiniti stanovi? Evo šta se dešava sa tržištem nekretnina u Srbiji

Datum:

Šta se dešava sa tržištem nekretnina, kako će uticati ograničenje kamatnih stopa predviđeno nacrtom novog zakona NBS govorili su za TV Prva Milić Đoković, potpredsednik stručnog saveta Klastera nekretnine i Davorka Tasić, agent za nekretnine.

„Trenutno na tržištu, ako govorimo o stambenim kreditima,  zaista je vrlo mali procenat učešća,  čime se realizuju kupovine stanova. Trenutno tržište stagnira, u odnosu na prošlu godinu beleži se jedan mali porast,  ali u svakom slučaju ne možemo očekivati ovog momenta neku veliku ekspanziju tržišta. Sve je u nekom stanju mirovanja,  a cene su prilično visoke, tako da je sve manje broj ljudi  koji mogu sebi da obezbede putem stambenog kredita rešenje stambenog pitanja“, rekla je Davorka Tasić, agent za nekretnine.

„Cene nekretnina nikad ne padaju.  Znači, one jednostavno, konstantno rastu.  Ali u krajem sličaju rastu i nama plate, raste onda i cena, raste sve“, rekao je Milić Đokić.

Kako je navela Tasić, da li će doći do smanjenja kamatnih stopa, nije sigurna, ali  postoje neke najave.

„Ovog momenta, uglavnom, se dešava situacija da imamo vezane prodaje,  a to znači da vi prodajom nekog manjeg stana i još uz neke sitne pozajmice od familije,  obično rešavate svoje stambeno pitanje. Ili prodajom jedne velike nekretnine, kupujete manju,  a ostavljate neki deo novca prosto da živite“, navela je.

Dok su privremena ograničenja kamatnih stopa na stambene kredite u Srbiji iz septembra prošle godine još na snazi, pred poslanicima u Narodnoj skupštini, a uskoro možda i pred korisnicima kredita, naći će se predlog dugoročnog rešenja.

Narodna banka Srbije objavila je predlog nacrta novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kao i izmena i dopuna Zakona o bankama, kojima će se se ograničiti maksimalne kamatne stope koje banke mogu da ponude

Podsetimo, podaci Republičkog geodetskog zavoda za prvi kvartal tekuće godine pokazuju da se u Beogradu beleži pad prodaje stanova od 6,5 odsto i vrednosti kupoprodaja za 10,13 odsto.

Šumadija i zapadna Srbija pak beleže značajan rast prodaje stanova od 11,28 odsto i vrednosti kupoprodaja za 24,04 odsto. Južna i istočna Srbija takođe beleže rast, sa povećanjem prodaje stanova od 4,92 odsto i vrednosti kupoprodaja za 37,5 odsto.

Slična situacija je i u Vojvodini, gde je broj prodaja stanova smanjen za 4,32 odsto, a vrednost kupoprodaja za 0,56 odsto.

U Srbiji je u prvom kvartalu ove godine najskuplji stan prodat u beogradskoj opštini Vračar po ceni od 1,22 miliona evra.

Najskuplja kuća prodata je u beogradskoj opštini Savski venac za 3,18 miliona evra.Na Vračaru je i najskuplji kvadratni metar stana u prvom kvartalu 2024. u Srbiji i koštao je 10.350 evra, navedeno je u saopštenju.

Najskuplje plaćeno garažno mesto u prva tri meseca ove godine pak plaćeno je 73.000 evra, takođe na Vračaru, dok najskuplja cena poslovnog prostora iznosila 3,09 miliona evra i plaćena je u opštini Savski venac, takođe u Beogradu.

 

Reklame

Povezane vijesti

Trifunović u splitskom sudu: "Pretpostavljam da ovo ipak nije Severna Koreja"

​Na današnjem suđenju u splitskom sudu srpski glumac Sergej...

Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora u Hrvatskoj

Glumac Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora uslovno,...

Sergej Trifunović iznerviran napustio sud, ostao bez pasoša

SPLIT - Sergej Trifunović oko ponoći je ponovno uhapšen...

Zabranjen saobraćaj na više lokacija u Novom Sadu

Zbog radova na nekoliko lokacija u Novom Sadu biće...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име