17.7 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiRegionAustralijska kompanija pronašla ogromnu zlatnu žicu u Srbiji!

Australijska kompanija pronašla ogromnu zlatnu žicu u Srbiji!

Datum:

Australijska kompanija „Strickland Metals, koja je u aprilu objelodanila da kupuje projekat zlata Rogozna u Srbiji za 37 miliona dolara, objavila je da je početkom jula završila akviziciju ovog nalazišta koje krije oko 170 tona zlatnog ekvivalenta, a već krajem mjeseca naišli su na zlatnu žicu.

Strickland Metals je pijre nekoliko dana objavio obećavajuće preliminarne rezultate istraživanja koji ukazuju na značajnu geološku anomaliju u mjestu Obradov Potok. Identifikovana anomalija, koja počinje otprilike 100 metara ispod površine i proteže se 400 metara u dužinu, mogla bi da signalizira prisustvo ekstenzivne mineralizacije, koja se poklapa sa geohemijskim znacima zlata i drugih minerala u uzorcima zemljišta, prenijeli su australijski mediji.

Sa četiri platforme za bušenje koje aktivno rade na lokaciji i početnim analizama koje se očekuju uskoro, kompanija predviđa potencijalno otkriće novog ležišta, navodi Brizbejn tajms.

Ciljno područje Obradov Potok nalazi se 2 km zapadno od Gradine kod Novog Pazara, poznatog ležišta sa sličnim geofizičkim anomalijama.

Generalni direktor kompanije „Strickland Metals“ Pol Lerpinije izjavio je da je „sjajno dobiti tako obećavajuće rane rezultate istraživanja u Obradovom Potoku“.

Geofizička istraživanja u koje su Australijanci uključili 4 dijamantske bušilice počela su na Zlatnom Kamenu, podrazumjevala su četiri bušotine širom područja Šanac, Medenovac i Bakarni kanjon jug, a sada se, s obzirom na novo otkriće, ubrzano nastavlja rad na širem projektnom području Rogozne.

Bušenja su planirana i tokom naredne godine. Do danas, više od 60 miliona dolara uloženo u istraživanje i tehničke radove na lokaciji, što je, pored zlata, rezultiralo i pretpostavljenim resursom od 200.000 tona bakra i 360.000 tona cinka.

Izvršni direktor australijske kompanije Endru Brej izjavio je da Rogozna ima potencijal da preraste u jedno od najvećih nerazvijenih nalazišta zlata na globalnom nivou (sa značajnim udijelom bakra i cinka). Još 2009. godine domaći mediji su prenosili da stručnjaci iz nekoliko stranih kompanija, koji su istraživali oblast Novog Pazara, trvde da cijela planina Rogozna leži na bakru, srebru i zlatu i da plemenitih metala tamo ima za pola Evrope.

„Strickland Metals Limited“ je australijski gigant koji se bavi otkrivanjem mineralizovanih sistema „svjetske klase“ sa fokusom na zlato i bakar.

Projekat Rogozna kupio je od Betoota Holdings Ltd, vlasnika kompanije“ Zlatna Reka Resources“, koja je prethodno posjedovala nalazište zlata.

Reklame

Povezane vijesti

Danom sjećanja na žrtve masovnih ubistava proglašeni 3. i 4. maj

BEOGRAD - Vlada Srbije donijela je odluku da se...

Sergej Trifunović mora da napusti Hrvatsku

Nakon što je zbog vređanja policije dobio uslovnu kaznu...

Trifunović u splitskom sudu: "Pretpostavljam da ovo ipak nije Severna Koreja"

​Na današnjem suđenju u splitskom sudu srpski glumac Sergej...

Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora u Hrvatskoj

Glumac Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora uslovno,...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име