19.9 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiPolicajac optužen zbog ubistva: Kamere iz više uglova snimile šta je uradio

Policajac optužen zbog ubistva: Kamere iz više uglova snimile šta je uradio

Datum:

Detektiv državne policije Mičigena optužen je za ubistvo nakon što su istražitelji rekli da je prošlog mjeseca u blizini Grand Rapidsa osumnjičenog koji je bio u bjekstvu udario automobilom, neoznačenim SUV-om, od čega je itsi preminuo, saopštili su državni tužioci, javlja CNN.

Detektiv narednik Brajan Kili je 17. aprila pokušao da uhapsi osumnjičenog, 25-godišnjeg Samjuela Sterlinga, ali je Sterling pobjegao, a organi reda su ga gonili vozilom i pješice, prema Ministarstvu pravde Mičigena.

Dok je Sterling bežao kroz parking restorana brze hrane u predgrađu Kentvuda, detektiv – koji je vozio neoznačeni SUV – skrenuo je i udario Sterlinga vozilom, rekli su tužioci.

Sterling je pao na zemlju i počeo da viče i jauče zbog bola u leđima, pokazuju snimci sa kamera koje su policajci nosili na sebi. Prebačen je u bolnicu gdje je preminuo od zadobijenih povreda, saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Kili (50) je optužen za ubistvo drugog stepena, za koje je predviđena doživotna kazna zatvora, kao i za alternativnu optužbu za ubistvo iz nehata, najavila je državna tužiteljka Dana Nesel u utorak. Alternativne optužbe su obično manje optužbe koje tužioci podnose kao rezervu u slučaju da ne mogu dokazati najteže krivično delo.

„Postupci detektiva narednika Kilija tog dana bili su krajnje nemarni i stvorili su veoma visok rizik od smrti ili teške tjelesne povrede, što se moglo izbjeći“, rekla je Nesel.

Kili je suspendovan sa svoje pozicije nakon incidenta, rekao je prošlog mjeseca direktor državne policije Mičigena, pukovnik Džejms Grejdi II. CNN je tražio komentar od državne policije o njegovom radnom statusu nakon optužbe za ubistvo.

Slučaj se dešava usred nacionalne težnje za većim nadzorom upotrebe sile od strane policije, posebno protiv ljudi druge boje kože.

Grejdi je u aprilu najavio da će agencija istražiti smrtonosni sudar i priznao je bol s kojim se mnogi u zajednici suočavaju.

„Kao Afroamerikanac i otac, nije mi promaklo da je ovo smrt još jednog mladog Afroamerikanca nakon interakcije sa policijom“, rekao je Grejdi.

Nakon što su optužbe protiv Kilija najavljene, advokat porodice Sterling, Ven Džonson, rekao je:

„Pozdravljamo i cjenimo državnu tužiteljku Danu Nesel što je učinila pravu stvar na osnovu neospornih dokaza da je Kili prekršio zakon kada je pregazio Samuela Sterlinga.“

Kilijev advokat, Mark Kertis, naveo je u saopštenju: „Nažalost, u ovo vreme političke korektnosti, državna tužiteljka Mičigena je odlučila da ignoriše činjenice ovog incidenta i oslanja se na politički pritisak.“

Video prikazuje trenutak kada SUV udara Sterlinga 10. maja. Državna policija je saopštila da je istraga završena i da su svi dokazi predati kancelariji državnog tužioca. Istog dana, agencija je objavila montirani snimak sa kamera nošenih na tjelima policajaca i kamera na komandnoj tabli vozila koje su zabilježile incident.

Snimak pokazuje kako najmanje jedan policajac juri Sterlinga pješice na parkingu Burger Kinga kada veliki sivi SUV skreće na parking i udara osumnjičenog, djelujući kao da ga pritiska uz zid restorana.

Nakon što se SUV povukao od njega, nekoliko policajaca se približava Sterlingu i naređuje mu da stavi ruke iza leđa. Sterling ponavlja „Moja leđa!“, i jauče od bolova. Nakon što su mu ruke vezane ispred tela, Sterling nastavlja da se žali da ga bole leđa i cijelo tjelo.

„Ne mrdaj, čovječe“, kaže policajac. Policajci ga pitaju gdje osjeća bol i više puta mu govore da se ne pomjera dok hitna medicinska pomoć ne stigne. Drugi policajac kaže: „Ne želimo da pomjeraš leđa.“

Sterlingova porodica je bila „šokirana i zgrožena“ kada su pogledali snimak, rekao je njihov advokat u izjavi za CNN-ovu podružnicu WWMT.

„Nijedna osoba ne bi trebalo da može da se postavi kao sudija, porota i izvršitelj, a ipak se smrtni slučajevi zbog policijske brutalnosti i prekomerne upotrebe sile i dalje prečesto dešavaju. Nastavićemo da tražimo pravdu za njegovu porodicu i pozivamo na odgovornost one koji su odgovorni za njegovu smrt“, rekao je Džonson.

Iako osnovni standard nalaže da organi reda mogu koristiti smrtonosnu silu protiv osumnjičenog samo ako predstavljaju neposrednu prijetnju od smrti ili teških povreda, ovaj slučaj predstavlja neobičan splet okolnosti, rekao je glavni analitičar za sprovođenje zakona i obaveštajne poslove CNN-a, Džon Miler.

„Slučaj će se zasnivati na nekoliko faktora: Da li bi razuman čovjek sa Kilijevom policijskom obukom vjerovao da udarac u Sterlinga automobilom ima vjerovatnoću da izazove ozbiljnu povredu ili smrt? Da li je ta upotreba sile bila razumna u datim okolnostima?“, rekao je on.

Zakon zahtjeva da policajci razmotre „ukupnost okolnosti“, napomenuo je Miler.

„Na primer, u slučaju jurnjave za osumnjičenim za provalu ili krađu, smrtonosna sila ne bi trebalo da se koristi da ih se zaustavi“, rekao je Miler.

„Ali, ako policija locira serijskog ubicu ili naoružanog aktivnog napadača koji bježi i njihov bijeg predstavlja neposrednu prijetnju drugima koje bi mogli napasti ili ubiti, upotreba smrtonosne sile radi zaustavljanja mogla bi biti opravdana.“

U trenutku susreta, organi reda iz više odeljenja, uključujući američku službu maršala, „radili su na operaciji hapšenja bjegunaca“ u pokušaju da uhapse Sterlinga, koji je „bio tražen po više naloga“, rekao je Grejdi u aprilu. Vlasti nisu otkrile prirodu optužbi.

Kilijev advokat je rekao da je Sterlingov gubitak života „tragičan i da nikada ne može biti nadoknađen“, ali je tvrdio da je njegova smrt bila „nesreća koja se mogla izbeći da se gospodin Sterling jednostavno predao“ prije nego što je zadatak njegovog hvatanja bio dodijeljen.

„Ova nesreća se takođe mogla izbjeći da je gospodin Sterling jednostavno poslušao naredbe detektiva“, rekao je Kertis.

Kili će biti optužen pred okružnim sudom u Kentvudu, ali datum još nije određen.

Reklame

Povezane vijesti

Glumac iz serije „Lud, zbunjen, normalan“ osuđen zbog bludne radnje nad maloljetnikom

Glumac Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora...

U lovačkom domu repetirao pištolj prema trojcu za šankom

ZENICA - C.E. iz Olova optužen je da je...

Narodni front: Napadnut kandidat za načelnika Rudog

RUDO - Marko Novaković, predsjednik opštinskog odbora Narodnog fronta...

Kupovao online pa mu „ojadili“ račun

VISOKO - Dvadesetogodišnji B.F. iz Visokog prevaren je dok...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име