14.3 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiPalo preko 3 metra snijega: Region u smetovima, a evo koliko će...

Palo preko 3 metra snijega: Region u smetovima, a evo koliko će snežnog pokrivača pasti na našim planinama

Datum:

Kraj februara i početak marta oblasti Alpa doneo je veoma obilne snežne padavine. Obilni sneg nastao je kao posledica uticaja ciklona sa zapada Evrope i centralnog Mediterana, uz snažno južno strujanje, a padavine su posebno bile obilne zbog uticaja orografije.

Obilni sneg najviše je napadao na južnim padinama Alpa od Francuske do Slovenije. I dok je u nižim predelima palo puno kiše, lokalno u samo jednom danu i do 150 mm, uz poplave i bujice, sneg je bio rezervisan za predele iznad 1500 metara nadmorske visine.

Na pojedinim lokacijama u Alpima na severu Italije u tri navrata je za samo 24 sata palo od 100 do 150 cm snega, pa su nastale i lavine.

Obilne kiše nisu zaobišle ni Sloveniju, a iznad 1400 metara je vejao snijega.

Trenutno najviše snežnog pokrivača ima na Kredarici i to čak 330 centimetara, a reč je o području u Julijskim Alpima, na Triglavu, čija nadmorska visina prelazi 2500 metara, dok visina Triglava prelazi 2800 metara, a to ima i više snega.

Procenjuje se da na pojedinim lokacijama u Alpima iznad 3000 metara u pograničnom delu Italije, Francuske i Švajcarske ima i više od 5 do 7 metara snega.

Inače, obilni sneg došao je nakon rekordno tople zime i dugotrajnog perioda bez snega, a snežni pokrivač je ozbiljno nedostajao i u visokim ski centrima.

dok u Alpima snega ima i više nego što treba, snega u Srbiji ima tek u neznatnim količinama. Srećom, današnji i sutrašnji dan popraviće situaciju sa snegom na našim planinama, pa se u predelima iznad 1400 metara očekuje novih desetak centimetara snega, a zabeleće se i niže planine sa nadmorskom visinom oko 1000 metara, a koje su ove zime skoro u potpunosti bile bez snega.

U mnogim višim planinskim predelima, mart je mesec kada u proseku ima snega, a čini se da će to i ovogodišnji mart opravdati.

I dok Kopaonik danas meri 15-20 cm snega, a do juče je bilo svega do 5 cm, pre samo dve godine Kopaonik je u ovo vreme beležio više od metar i po snega.

Srbija će danas i sutra biti pod uticajem visinskog ciklona, pa dok se u nižim predelima očekuje kiša, sneg će padati na planinama iznad 1300 metara nadmorske visine.

Narednih dana Kopaonik će dobiti novih 5 do 10 cm snega, što će učiniti da se ski sezona na Kopaoniku nastaviti i do kraja marta.

Dakle, iako Srbiju do kraja marta ne očekuje ono pravo zimsko zahlađenje, manja prolazna zahlađenja u više  navrata će do kraja meseca doneti povremene snežne padavine višim planinama, uglavnom iznad 1500 metara nadmorske visine.

Reklame

Povezane vijesti

Sergej Trifunović mora da napusti Hrvatsku

Nakon što je zbog vređanja policije dobio uslovnu kaznu...

Trifunović u splitskom sudu: "Pretpostavljam da ovo ipak nije Severna Koreja"

​Na današnjem suđenju u splitskom sudu srpski glumac Sergej...

Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora u Hrvatskoj

Glumac Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora uslovno,...

Sergej Trifunović iznerviran napustio sud, ostao bez pasoša

SPLIT - Sergej Trifunović oko ponoći je ponovno uhapšen...

Zabranjen saobraćaj na više lokacija u Novom Sadu

Zbog radova na nekoliko lokacija u Novom Sadu biće...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име