23.2 C
Bijeljina
петак, септембар 20, 2024
NaslovnaVijestiBIHOHR: Odluka o preimenovanju ulica u Srebrenici ne doprinosi pomirenju i izgradnji...

OHR: Odluka o preimenovanju ulica u Srebrenici ne doprinosi pomirenju i izgradnji povjerenja

Datum:

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) upozorio je danas da preimenovanje ulica u Srebrenici, bez javnih i transparentnih procedura i bez učešća predstavnika Bošnjaka, nije adekvatan način djelovanja.

Komentirajući jučerašnju odluku Skupštine opštine Srebrenica o promjeni naziva ulica u tom gradu, iz OHR poručuju da to ne doprinosi pomirenju i izgradnji povjerenja u društvu.

U donošenju odluke o preimenovanju ulica, nisu učestvovali predstavnici bošnjačkog naroda, koji su uoči glasanja napustiti sjednicu Skupštine opštine Srebrenica. Za njih je neprihvatljivo da ulice u Srebrenici dobiju imena onih koji su učestvovali u zločinima u posljednjem te u Drugom svjetskom ratu. 

Prema usvojenom prijedlogu, između ostalih, ulica Maršala Tita treba od sada nositi naziv Ulica Republike Srpske, Trg Mihajla Bjelakovića preimenuje se u Trg Republike Srpske, Gradski park Srebrenica u Park majora Koste Todorovića, a za ulicu Reufa Selmanagića Crnog predložen je naziv Dubrovačka ulica.

Nijedna ulica u Srebrenici ne nosi naziv žrtava genocida, koji je utvrđen presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju te Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. 

Ovo je treći put od 1995. godine da se u Srebrenici mijenjaju nazivi ulica. Posljednje izmjene dogovorene su 2002. godine, uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice.

Reklame

Povezane vijesti

Škola koja je nekad imala 1.000 učenika, danas broji samo tri prvačića

BOSANSKO GRAHOVO - Samo tri prvačića upisana su u...

Logoraši iz FBiH traže sastanak sa Nikšićem

Nakon jučerašnjih protesta, predstavnici Saveza logoraša BiH traže sastanak...

Potvrđena optužnica protiv Tarika Švrakića i Jane Tadić

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu...

Novi zemljotres u BiH

Na potezu između Gacka i Bileće, a u blizini...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име