20.5 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiBIHNezadovoljni doktoranti odgovorili ministrici Mesihović: Važniji vam je CIPS od indeksa

Nezadovoljni doktoranti odgovorili ministrici Mesihović: Važniji vam je CIPS od indeksa

Datum:

Doktoranti, koji su nezadovoljni pojedinim uslovima resornog ministarstva u Kantonu Sarajevo za sufinansiranje tehničke izrade disertacije, odgovorili su ministrici Adni Mesihović (ZNG).

Riječ je o doktorantima koji nemaju prebivalište u Kantonu Sarajevo, ali koji studiraju na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA). Naime, smatraju da kriterij sufinansiranja da mogu aplicirati samo oni koji najmanje tri godine imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo predstavlja diskriminaciju.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Mesihović je jučer u odgovoru na upit Klix.ba navela da ne misli da je riječ o diskriminaciji jer se finansijska podrška daje onima koji porez plaćaju u Kantonu Sarajevo. Osim toga, tvrdi da je spomenuti kriterij postojao i na prethodnom javnom pozivu za sufinansiranje.

S druge strane, grupa nezadovoljnih studenata tvrdi suprotno, tj. da je ovaj kriterij utvrđen na ovogodišnjem javnom pozivu. Zbog toga smatraju da ministrica javno istupa, kako su saopćili, s manipulativnim informacijama ili „još gore“ da nije upoznata, niti je nakon svih upita bila u stanju provjeriti tekst javnog poziva od prošle godine. Njene tvrdnje su nazvali neutemeljenim.

„Podsjećamo uvaženu ministricu na uslove za isti program javnog poziva iz 2023. godine te ga upoređujući s uslovima iz 2024., gdje se veoma lako može vidjeti da je sporna stavka iz ove godine. Štaviše, s ovim su nas javnim pozivom upoznali upravo naše kolege koji su doktorirali prošle godine i dobili grant, a nisu iz Kantona Sarajeva – ili prošle godine nisu imali famozne tri godine prebivališta. No, jesu, kao i mi, kroz program doktorskog studija uložili najmanje 15.000 KM u budžet Kantona Sarajevo“, tvrde.

Smatraju da jučerašnji istup ministrice Mesihović u medijima pokazuje, kako su konstatovali, potpuno odsustvo osjećaja odgovornosti prema činjenici da UNSA ima respektabilnu ulogu u cijeloj zemlji i da je gravitaciono polje uspješnih mladih naučnika, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji.

„Takav istup u potpunosti je u suprotnosti od duha poruka poslanih u decembru 2023. godine na svečanoj promociji doktora nauka u zgradi Narodnog pozorišta o raznolikosti i otvorenosti Univerziteta u Sarajevu za ljude iz cijele države i regije. Imajući sve to u vidu, nesumnjivo je da će ovo djelovati izrazito demotivirajuće na sve one koji studiraju ili planiraju studirati na UNSA-i, nevažno na kojem ciklusu jer im se time šalje poruka da je CIPS važniji od indeksa“, naglasili su.

Poručili su ministrici Mesihović i to da im je žao što moraju komunicirati na ovaj način.

„Da je uvažena ministrica pokazala odgovornost prema nama, kao što to pokazuje kroz malicioznu tendenciju za medijskim gostovanjima i istupima, znala bi da smo joj mailove s istim ovim upitom i zahtjevom slali svega nekoliko dana nakon što je javni poziv oglašen, a ne u njegovoj zadnjoj sedmici. Nažalost, na naše mailove nije bila brza u odgovaranju kao što je medijima. Zapravo, na njih nije odgovorila nikako“, tvrde.

Nadaju se da će ministrica ukloniti sporne odredbe te korigovati javni poziv i prolongirati rok prijave za dodatnih 14 dana od dana izmjene teksta, za šta smatraju da bi bilo u potpunosti izvodivo, imajući u vidu da takvu odluku resorno ministarstvo predlaže vladi. Podsjećamo, ministrica Mesihović je jučer istakla da ne postoji mogućnost poništenja javnog poziva koji istječe 8. aprila.

Reklame

Povezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv Tarika Švrakića i Jane Tadić

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu...

Novi zemljotres u BiH

Na potezu između Gacka i Bileće, a u blizini...

Suđenje Dodiku i Lukiću: Tužilaštvo mejlove predstavlja kao zvanične dokumente

SARAJEVO – U nastavku suđena Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...

Nastavlja se suđenje Dodiku u Sudu BiH

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje predsjedniku RS-a...

Ramo Isak tvrdi da je zaustavio rat u BiH: Dodik nas se boji (VIDEO)

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, održao je...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име