19.9 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijesti"Ne želimo crkve, želimo džamije"! Skandaloznim grafitima oskrnavljena crkva Svete Trojice kod...

„Ne želimo crkve, želimo džamije“! Skandaloznim grafitima oskrnavljena crkva Svete Trojice kod Peći

Datum:

Nepoznate osobe su provalile u Crkvu Svete Trojice u selu Naklo kod Peći i ispisale grafite. Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijeg napada na crkvu.

Prema izveštaju koji je eparhiji dostavio parohijski sveštenik u Peći, nepoznate osobe su provalile i ispisale grafite u crkvi posvećenoj Svetoj Trojici, u selu Naklo kod Peći, među kojima su i poruke “Alahu Ekber”, kao i na albanskom “uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu”!, ,,ne želimo crkve, želimo džamije….islam je jedina prava vjera“.

Kako se navodi u saopštenju eparhije, posebno je zabrinjavajuća činjenica da je ovaj incident uslijedio nakon odluke kosovskih vlasti da patrijarhu i episkopima Srpske pravoslavne crkve zabrane ulazak na Kosovo, čime su im onemogućili služenje svete liturgije i početak redovnog zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora u manastiru Pećka patrijaršija, kako se to činilo još od 14. veka.

Crkva u selu Naklo posvećena je Svetoj Trojici i spaljena je u martovskom pogromu  2004. godine.

Obnova je počela 2020. godine kada je očišćena porta i groblje, podsećaju iz eparhije. Kasnije je ograđena porta zajedno sa grobljem, postavljena je stolarija i urađen je krov na crkvi. U ovom selu je prije 2004. živjelo 300 pravoslavnih Srba, čijom je inicijativom obnova ove crkve i započela.

Kako navode iz Eparhije raško-šrizrenske, napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i posebno su učestali posljednjih mjeseci. Najvećim dijelom ovi napadi na crkve i privatnu imovinu imaju etničku i vjersku pozadinu jer su usmjereni konkretno protiv srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve.

Reklame

Povezane vijesti

Glumac iz serije „Lud, zbunjen, normalan“ osuđen zbog bludne radnje nad maloljetnikom

Glumac Moamer Kasumović osuđen je na godinu dana zatvora...

U lovačkom domu repetirao pištolj prema trojcu za šankom

ZENICA - C.E. iz Olova optužen je da je...

Narodni front: Napadnut kandidat za načelnika Rudog

RUDO - Marko Novaković, predsjednik opštinskog odbora Narodnog fronta...

Kupovao online pa mu „ojadili“ račun

VISOKO - Dvadesetogodišnji B.F. iz Visokog prevaren je dok...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име