23.8 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiRepublika SrpskaMarfi: Ustav ne predviđa entitetima odvajanje od BiH

Marfi: Ustav ne predviđa entitetima odvajanje od BiH

Datum:

SARAJEVO – Ustav BiH ne predviđa mogućnost za entitet da se odvoji od Bosne i Hercegovine, poručio je Majkl Marfi, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

On je gostujući u Klix studiju govorio o brojnim aktuelnim temama, uključujući Svesrpski sabor, Južnu interkonekciju, ali i moguće dodatne sankcije za političare u BiH.

Dotakao se i izjava Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, ističući politiku SAD-a prema Bosni i Hercegovini.

“Ustav BiH ne predviđa mogućnost za entitet da se odvoji od BiH, ili da dođe do mirnog razlaza, ili bilo kojeg drugog termina koji koristi Dodik ili političari u Republici Srpskoj. To je neustavno i anti-Dejtonsko djelovanje. Republika Srpska može postojati samo unutar BiH i u kontekstu Dejtonskog ustava. Američka politika prema BiH je jasna već 30 godina. Mi podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Želimo je vidjeti integrisanu u evroatlanske institucije. Javno i privatno smo liderima u BiH rekli da ćemo braniti svoje interese i da ćemo govoriti i djelovati protiv anti-Dejtonskih postupaka. To ste mogli i vidjeti prethodne dvije i po godine, i nastavićemo s tom politikom. Put kojim je krenuo, ili pokušao krenuti, Milorad Dodik, je slijepa ulica. Ne samo za njega, već i za ljude oko njega i stanovnike BiH, uključujući građane Republike Srpske. Put za budućnost je u Evropskoj uniji i on se treba otvoriti građanima BiH”, rekao je Marfi.

Marfi je naveo i da će SAD braniti svoje interese u BiH koristeći “alate koje imaju u svom vlasništvu”, te uz pomoć Evropske unije i Kristijana Šmita, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika. Još je dodao kako je SAD javno navela zabrinutost zbog bezbjednosne situacije u BiH, citirajući izvještaj obavještajnih službi koji je objavljen prethodne godine, te da je eksplicitno navedeno da je najveća prijetnja bezbjednosti i stabilnosti politika koju vodi Dodik.

 

Reklame

Povezane vijesti

Pljušte krivične prijave zbog Gradskog groblja u Banjaluci

Krivične prijave zbog Gradskog groblja podnijeli su kako Draško...

Stanivuković u Kolima: Pred ljude dolazimo sa djelima

BANJALUKA - Nalazimo se u prelijepoj mjesnoj zajednici, u...

Dr Lazić uputio apel nadležnima: Pomozimo semberskim mljekarima

"Javno apelujem na sve nadležne institucije, a prije svega...

Dodik: Krišto se ponaša kao nenavođena raketa"

SARAJEVO - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske komentarišući to...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име