23.8 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiMaloljetne djevojke opijaju se više od dječaka, alkohol postao sve veći problem...

Maloljetne djevojke opijaju se više od dječaka, alkohol postao sve veći problem mladih

Datum:

Prema podacima Evropske zdravstvene ankete, Hrvatska je među prvih pet zemalja po svakodnevnoj konzumaciji alkoholnih pića, s prevalencijom iznad 10 odsto, zajedno s Francuskom, Bugarskom, Španjolskom i Portugalom.

Kako je u utorak saopštio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, po nekim pokazateljima velikog istraživanja sprovedenog 2022. godine učenice su prestigle učenike.

Tako je alkoholna pića najmanje jednom u životu pilo 41,5 odsto dječaka i čak 45,1 odsto djevojčica u dobi od 13 godina, te 66,4 posto mladića i čak 71 djevojaka u dobi od 15 godina.

Djevojke u dobi do 15 godina prestigle su mladiće i u opijanju, pa se 43,9 odsto djevojaka opilo najmanje jednom u životu, dok se isto odnosi na 42,5 odsto mladića u dobi od 15 godina.

Tokom 2022. u Hrvatskoj se opet primjećuje rast opijanja kod učenika i učenica, odnosno nešto veći udio nego 2018. godine, posebno u dobi od 11 godina, i to kod djevojčica više nego kod dječaka.

To je srazmerno drugim pokazateljima mentalnog zdravlja koji ukazuju na veću osjetljivost učenica tokom i nakon pandemije u odnosu na učenike, prenosi Danica.hr..

Štetna upotreba alkohola ubraja se među glavne faktore rizika za razvoj bolesti, invaliditeta i smrti. Svjesni smo da zloupotreba alkohola nosi niz ozbiljnih zdravstvenih posljedica, uključujući bolesti jetre, srca, mentalne poremećaje i povrede. Alkoholizam nije samo problem pojedinaca, već ima šire posljedice na porodice, zdravstvene sisteme i društvo u cjelini – upozoravaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Reklame

Povezane vijesti

Sergej Trifunović mora da napusti Hrvatsku

Nakon što je zbog vređanja policije dobio uslovnu kaznu...

Trifunović u splitskom sudu: "Pretpostavljam da ovo ipak nije Severna Koreja"

​Na današnjem suđenju u splitskom sudu srpski glumac Sergej...

Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora u Hrvatskoj

Glumac Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora uslovno,...

Sergej Trifunović iznerviran napustio sud, ostao bez pasoša

SPLIT - Sergej Trifunović oko ponoći je ponovno uhapšen...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име