17.7 C
Bijeljina
понедељак, септембар 23, 2024
NaslovnaVijestiBIHKako je Bosanska Krupa zamahnula krilima i prenijela važnu poruku?

Kako je Bosanska Krupa zamahnula krilima i prenijela važnu poruku?

Datum:

Institut za razvoj mladih KULT i JU Opća gimnazija “Bosanska Krupa” ovog mjeseca zajedno su obilježili Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Razumijevajući i ističući važnost ove teme, učenici Opće gimnazijeBosanska Krupa” zajedno sa profesoricom Amnom Dervišagićorganizirali su izložbu fraktala u hodniku škole na kojima dominiranarandžasta boja, a izložba će biti otvorena za sve posjetitelje u narednihsedam dana te ostati kao stalna postavka u školi.

 

Pored izložbe, učenici su učestvovali u različitim aktivnostimaiscrtavalinarandžaste leptire na rukama pod sloganomKada leptir zamahnekrilima, povjetarac obiđe cijeli svijet prenoseći na taj način poruku da je važno progovoriti, zamahnuti krilima i tako upoznati svoju zajednicu o važnosti borbe protiv svakog oblika nasilja i motivirati na zajedničkodjelovanje. Kako bi dali svoj doprinos učenici su napisali i poslali porukepodrške svim žrtvama nasilja te nosili narandžastu odjeću.

 Nasilje nad ženama i djevojčicama nažalost je problem cijelog društva. Taj problem se mora spriječiti, to je jedno od najčešćih kršenja ljudskihprava, prijetnja je za život žena i ugrožava njihovo fizičko i mentalnozdravlje a direktna je prijetnja sigurnosti njihove djece. Svrha svih oblikanasilja je vršenje kontrole i iskazivanje moći. Za razliku od fizičkog, psihološko nasilje često žene i djevojčice ne prepoznaju, manifestira se narazličite načine, a podrazumijeva i ponižavajuće i pogrdne komentare, diskriminaciju i ismijavanje. Još jedan vrlo ozbiljan problem jesteprenošenje nasilnog ponašanja i trauma generacijama koje slijede. Sve tome motiviralo da “zamahnemo krilimai započnemo priču o nasilju iborbi protiv nasilja u našoj zajednici, da motiviramo djevojčice da se povjere, razgovaraju i započnemo sa pokretanjem promjena, rekla je profesorica Amna Dervišagić čija je ideja ova aktivnost.

 Svoje utiske o važnosti ovakvih aktivnosti podijelile su i učenice oveškole:Narandžasti dan je važan poziv na akciju koji ističe hitnu potrebuda se okonča nasilje nad ženama i djevojčicamasimbolizira svjetlijubudućnost, oslobođenu od nasilja zasnovanog na spolu i služi kaopodsjetnik da je zlostavljanje u bilo kojem obliku neprihvatljivo. Aktivnosti

Reklame

Povezane vijesti

Probijen najduži tunel u BiH

Riječ je o tunelu dugom 3,6 kilometara koji je...

Širom Sanskog Mosta niknula eko-ostrva

SANSKI MOST - Na deset lokacija širom Sanskog Mosta...

Ima 91 godinu i nema namjeru da stane: Kako živi najstari ovčar u BiH? (VIDEO)

BUGOJNO - Nedo Milutinović je najstariji ovčar u Bosni...

Tri dana do prodaje državne imovine BHRT-a: OHR sedmicama ćuti

Prošle su dvije sedmice otkako smo pitali OHR za...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име