12.1 C
Bijeljina
субота, октобар 5, 2024
NaslovnaVijestiHronikaBračni par Imamović izgubio osam članova porodice, sami pronalazili tijela

Bračni par Imamović izgubio osam članova porodice, sami pronalazili tijela

Datum:

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić bila je danas u Donjoj Jablanici, mjestu koje je najgore prošlo u poplavama i klizištima.

„Pakao je prošao bračni par Imamović iz Donje Jablanice. Užas udara bujice, koja je nosila ogromne količine kamenja, zamijenila je nevjerica, jer su kuće njegove sestre i brata zbrisane s lica zemlje. Samo u jednom trenu izgubili su osam članova porodice. Ne mogu se oporaviti od šoka pogotovo što su i sami učestvovali u potrazi pod ruševinama i pronalazili beživotna tijela svojih najbližih. Miji Karamehić Abazović i meni je bilo suđeno da prvi susret sa preživjelim žiteljima Donje Jablanice upravo bude sa ovim bračnim parom, koji je pretrpio najteže gubitke“, navela je Jurišić na društvenim mrežama.

Dodala je da su upoznale i Amru i Semira Jahića.

„Zahvaljujući Amrinoj nevjerovatnoj pribranosti, spašen je život njihovog sina, Semirov i život nekolicine komšija, koji su utočište potražili u njihovoj kući. Amra je noseći četvorogodišnjeg dječaka uspjela preplivati stotine metara kroz nabujalu vodu i mulj, dok su ostali oslonac u vodi do dolaska na čvrsto tlo potražili na kompresoru, koji je plutao. Jasminka i Mumin Maslo su među onim stanovnicima Donje Jablanice, čija je kuća neoštećena, međutim nemaju ni vode ni struje“, napisala je Jurišić, prenosi „Avaz“.

I Ifeta Begović je ostala bez doma.

„Uprkos tome što se mali broj žitelja, koji su satima bili odsječeni zbog blokiranih i oštećenih saobraćajnica, našao prepuštenim samima sebi u misiji spašavanja ljudskih života, Ifetu su s njenom kćerkom s poteškoćama u razvoju dva puta premještali kako bi im našli adekvatan smještaj i njegu. Dan poslije suočavaju se s nestašicom elementarnih stvari, presvlake, obuće, jer je većina domove napustila u papučama i pidžamama.

Ipak glavna poruka ove objave je da će žiteljima Donje Jablanice kao i drugih mjesta pogođenih poplavama biti potrebna dugoročna pomoć. Ne jurite. Bit će vremena i prilika. Operativni centri moraju imati jasan uvid u potrebe ugroženih stanovnika, plan za dugoročniji adekvatan smještaj i snabdjevanje namirnicama, potrebnom odjećom, obućom, lijekovima, njegom, ali i psihološkom podrškom“, navela je Jurišić i dodala:

„Ljudi u naseljima pogođenim bujicama, u općinama Jablanica, Konjic, Fojnica, Kiseljak… ne smiju biti zaboravljeni za 10 dana. Nikad ne reci „nikad“, ali sudeći po angažmanu svih nivoa vlasti, te humanitarnih organizacija (prije svega pomozi.ba) to se neće desiti.“

 

Reklame

Povezane vijesti

Stradao radnik "ArcelorMittala" u Omarskoj

PRIJEDOR - Policijskoj upravi Prijedor prijavljeno je danas da...

Dečak (3) u teškom stanju posle sudara u Ripnju

Muškarac M. M. u Ripnju je 3. oktobra oko...

Pogrešno izbrojani mrtvi u HNK, ukupno je smrtno stradalo 13 osoba u Jablanici i Konjicu

JABLANICA - Na konferenciji za medije Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona...

Detalji nesreće kod Žepča: Poginuo pješak

U večernjim satima, oko 20:35, u mjestu Donja Golubinja,...

Kataklizma u BiH; Broj žrtava porastao na 21: Za više desetina nestalih se trag!

U Jablanici je do sada identifikovano 11 žrtava nastradalih...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име