19.9 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiDržvavni sekretar Srbije koji je uhapšen zbog trgovine uticajem: Uticao na dodjelu...

Držvavni sekretar Srbije koji je uhapšen zbog trgovine uticajem: Uticao na dodjelu ugovora i zauzvrat tražio novac: Sa njim pali direktori i dekani

Datum:

Bivši državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Nebojša Ranđelović, uhapšen je zbog sumnje izvršio krivično delo – trgovina uticajem.

“Policijski službenici SBPOK-a u saradnji sa pripadnicima BIA, a po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, uhapsili su u Nišu N.R., bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu prosvete, zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, jer je koristeći svoj položaj uticao na rukovodioce pet školskih ustanova sa teritorije grada Niša da u postupku nabavki – radova na investicionom održavanju objekata, dodele ugovore privrednom društvu Avenija sistem, a zauzvrat tražio novac. Uhapšen je i M.V, vlasnik preduzeća i još jedno lice iz tog preduzeća, kao i odgovorna lica u dve osnovne škole, jednoj gimnaziji i dva fakulteta u Nišu – rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Primio poklone u vrednosti od najmanje 24.000 evra

Kako je saopštilo Javno tužilaštvo za organizovani kriminal, N. R. je, radeći kao državni sekretar u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, zloupotrebio je svoj položaj kako bi posredovao u nelegalnim poslovima.

On je, kako se sumnja, koristeći svoj službeni položaj, zahtevao i primio poklone od vlasnika kompanije „Avenija Sistem“, M. V. iz Niša.

„M. V. je ponudio i dao poklon N. R. kako bi ovaj posredovao kod osumnjičenih B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R., direktora i dekana obrazovnih ustanova u Nišu, kako bi izvršili radnje koje se inače ne bi smele izvršiti“, navodi se u saopštenju.

Pod uticajem N.R., osumnjičeni direktori i dekani obrazovnih ustanova u Nišu – B.R., V.D., D.S., S.G. i T.R., zloupotrebili su svoj službeni položaj, favorizujući „Avenija Sistem“ u postupcima javnih nabavki, omogućavajući kompaniji dobijanje poslova adaptacije obrazovnih ustanova bez konkurencije, čime su pribavili nezakonitu korist za „Avenija Sistem“.

N.R. je od M.V. primio poklone u vrednosti ne manjoj od 24.000 evra za trgovinu uticajem, čime su počinili pet krivičnih dela trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Ko je Ranđelović?

Ranđelović je rođen 1967. godine u Nišu.

On je završio Pravni fakultet u Nišu, a kako se navodi na sajtu Pravnog fakulteta u Nišu, Ranđelović je i redovni profesor na ovom fakultetu na katedri za pravnoistorijske nauke.

Takođe, Nebojša Ranđelović je od 2007. do 2012. godine bio narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a 2012. godine je bio i odbornik u Skupštini Grada Niša, dok je 2016. bio pomoćnik gradonačelnika Niša za visoko obrazovanje. U 2020. godini je postao državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Reklame

Povezane vijesti

Sergej Trifunović mora da napusti Hrvatsku

Nakon što je zbog vređanja policije dobio uslovnu kaznu...

Trifunović u splitskom sudu: "Pretpostavljam da ovo ipak nije Severna Koreja"

​Na današnjem suđenju u splitskom sudu srpski glumac Sergej...

Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora u Hrvatskoj

Glumac Sergej Trifunović osuđen na 60 dana zatvora uslovno,...

Sergej Trifunović iznerviran napustio sud, ostao bez pasoša

SPLIT - Sergej Trifunović oko ponoći je ponovno uhapšen...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име