23.8 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiRepublika SrpskaDodik nakon ročišta: "Ovo je borba protiv stranaca koji pokušavaju da nametnu...

Dodik nakon ročišta: „Ovo je borba protiv stranaca koji pokušavaju da nametnu kolonijalnu upravu“

Datum:

SARAJEVO – Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon ročišta pred Sudom BiH rekao je da se osjeća nesigurno u BiH gdje Sud i Tužilaštvo nisu u funkciji zaštite.

„Nisam prepadnut i nesiguran. Siguran sam da ova ekipa ljudi zna svoj posao i ovo što gledamo je borba protiv stranaca koji pokušavaju da nametnu kolonijalnu upravu. Ovo je proces protiv BiH. Ovo će BiH oduzeti snagu jer joj oduzima snagu odlučivanja kroz pravosudni sistem. Svi sudije i tužioci prošli su trijažu stranaca i samo oni koji su dobili pozitivan predznak mogu da budu sudije i tužioci“, rekao je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska privržena Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH i da je u tome njena krivica jer neki sa strane žele da centralizuju BiH na koju Republika Srpska neće pristati.

„Bošnjaci su prihvatili takvu podaničku vjerujući da će kroz ove montirane procese izbaciti konkurenciju za politička rješenja. Na kraju će se to njima olupati o glavu. Niko neće dozvoliti da se naša osnovna ustavna prava dovedu u pitanje“, rekao je Dodik pitajući kako neko može biti pravnik i da učestvuje u farsi gdje stranac može da mjenja zakone.

Naglasio je i da je glavni motiv procesa koji se vodi protiv njega, zabrana njegovog političkog djelovanja.

„Možda je vrijeme da nas pozovu da vide kako da se izvuku iz ovoga“, rekao je Dodik misleći na tužioce i Tužilaštvo BiH ističući da su tužioci neprijatelji srpskog naroda i podanici.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske nakon ročišta rekao je da je Narodna skupština Republike Srpske spremna da reaguje na bilo koju odluku Suda BiH.

„Vidimo da je optužnica napisana, a presuda donesena ranije i sada im treba publika i predstava. Kako se ponašaju vidimo da je presuda donesena i to neće biti prihvaćeno od institucija Republike Srpske“, rekao je Stevandić.

On je rekao da proces protiv Dodika nije vezan samo za njega i da to svi znaju.

Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH ponovila je da se radi o političkom procesu i da je optužen zato što je vršio svoju ustavnu obavezu.

„Postupak se nastoji ubrzati. Dobili smo potvrdu da se nikada ranije nije dešavalo takvom brzinom i jasno je da je to bio pritisak. Svjedoci su izvedeni od strane Tužilaštva da se fingira postupak i oni su odlučili da pozovu inspektore SIPA kako bi pokazali da raspolažu svjedocima“, rekla je Cvijanovićeva dodajući da je namjera da se utjera strah svima u Republici Srpskoj.

Reklame

Povezane vijesti

Pljušte krivične prijave zbog Gradskog groblja u Banjaluci

Krivične prijave zbog Gradskog groblja podnijeli su kako Draško...

Stanivuković u Kolima: Pred ljude dolazimo sa djelima

BANJALUKA - Nalazimo se u prelijepoj mjesnoj zajednici, u...

Dr Lazić uputio apel nadležnima: Pomozimo semberskim mljekarima

"Javno apelujem na sve nadležne institucije, a prije svega...

Dodik: Krišto se ponaša kao nenavođena raketa"

SARAJEVO - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske komentarišući to...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име