17.7 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiBIHVeliki problemi za farmere: Suša prepolovila urod kukuruza

Veliki problemi za farmere: Suša prepolovila urod kukuruza

Datum:

Dugotrajna suša na području Unsko-sanskog kantona prepolovila je proizvodnju stočne hrane, prije svega kukuruza, što će stvoriti nove probleme ovdašnjim farmerima.

Prema riječima Ermina Veladžića, predsjednika Udruženja proizvođača mesa i mlijeka USK, posebno će biti ugrožena proizvodnja mlijeka kao osnovna grana ovdašnje agrarne proizvodnje.

„Stanje sa kukuruzom je katastrofalno, suša je onemogućila da se razvija klip biljke, on je praktično skuhan na stabljici i neupotrebljiv. Farmeri koji su kasnije sijali imaće samo silažu od stabljike, zrna praktično neće ni imati i to će biti stočna hrana niske kvalitete“, kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, posljedice suše se već počinju osjećati na tržištu, jer je cijena kukuruza počela da raste, što će u konačnici poskupjeti stočnu i proizvodnju mlijeka, kao najzastupljenije poljoprivredne grane na ovim prostorima.

„Predstavnici poljoprivrednih proizvođača imali su sastanke s nadležnim institucijama te je dogovorena finansijska pomoć farmerima. Kantonalna vlast je obećala interventna sredstva koja će biti operativna nakon što se usvoji rebalans budžeta, a nadamo se pomoći i sa federalnog nivoa. Ukoliko to izostane, bićemo prisiljeni da pribjegnemo radikalnim mjerama, uključujući i proteste“, kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, novi sistem podsticaja koji je zaživio prije nekoliko godina, stvorio je veliku pometnju među poljoprivrednim proizvođačima, budući da nije moguće istovremeno koristiti podsticaje s kantonalnog i federalnog nivoa.

Ono što zabrinjava jeste nastavak tendencije pada proizvodnje mlijeka na području Unsko-sanskog kantona, a zbog posljedica suše situacija bi mogla postati još gora. Zbog problema koji su prisutni u poljoprivredi posljednjih godina, veliki broj mladih zatvorio je gazdinstva te otišao na rad u inostranstvo.

„Trenutna prosječna starosna dob naših farmera, kako smo mi računali, iznosi 52 godine i to je jedna porazna činjenica. Znači, mladi ljudi nemaju interes da se bave poljoprivrednom proizvodnjom i gazdinstva ostaju na starijima. Ono što je u ovome trenutku najveći problem u poljoprivredi jeste nedostatak radne snage“, kaže Veladžić.

Prema njegovim riječima, suša je ostavila posljedice i na proizvodnju žitarica, pa i povrtarsku proizvodnju, a sve to u narednom periodu može dovesti do daljeg rasta cijena hrane na domaćem tržištu.

Reklame

Povezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv Tarika Švrakića i Jane Tadić

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu...

Novi zemljotres u BiH

Na potezu između Gacka i Bileće, a u blizini...

Suđenje Dodiku i Lukiću: Tužilaštvo mejlove predstavlja kao zvanične dokumente

SARAJEVO – U nastavku suđena Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...

Nastavlja se suđenje Dodiku u Sudu BiH

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje predsjedniku RS-a...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име