13.2 C
Bijeljina
субота, октобар 5, 2024
NaslovnaVijestiBIHTužilac: Početna teza o ubistvu Lane Bijedić nije održiva

Tužilac: Početna teza o ubistvu Lane Bijedić nije održiva

Datum:

ŠIROKI BRIJEG – Zaključili smo da početna teza o ubistvu Lane Bijedić, koja je u tom trenutku bila zasnovana na obdukcijskom nalazu i drugim prikupljenim i dostupnim dokazima, nije održiva.

Rekao je to za „Nezavisne novine“ Josip Aničić, tužilac Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, koji radi na ovom slučaju i koji ističe da konačna odluka u ovom predmetu nije donesena.

Podsjetimo, tijelo devetnaestogodišnjakinje iz Mostara pronađeno je prije pet godina, tačnije 6. oktobra 2019. u rijeci Studenčici, u mjestu Studenci, Ljubuški. Nakon toga mediji su objavljivali razne tvrdnje o uzrocima smrti.

„Nakon pronalaska tijela u prisustvu tada postupajućeg tužitelja Borislava Čuljka izvršen je očevid, a 8. oktobra 2019. godine i obdukcija tijela Lane Bijedić. Na temelju rezultata obdukcije te prikupljenih informacija i dokaza 28. novembra 2019. godine otvorena je istraga protiv nepoznate osobe zbog sumnje da bi počinila kazneno djelo ubistvo iz članka 166 stavka 1 Krivičnog zakona FBiH“, rekao je Aničić za „Nezavisne novine“.

Kako ističe, tokom istrage ispitano je više od 150 svjedoka, obavljeni su razgovori sa više od 400 osoba, skinuti su video-zapisi nadzornih kamera koje su pokrivale kretanje Lane Bijedić iz Mostara do Ljubuškog, pretreseni su kuće i stanovi.

„Izvršen je uvid u osobne dnevnike i bilježnice Lane Bijedić, u kojima je kroz pisanje i crtanje iskazivala kako se osjeća, izvršen je pretres, a potom i vještačenje mobilnog telefona koji je Lana Bijedić koristila“, naglasio je Aničić.

Urađeni su, kako je dodao, i biološko vještačenje i DNK analiza tragova pronađenih na tijelu, odjeći i obući Lane Bijedić, kao i tragova pronađenih u kućama koje su pretresene.

„Nakon pribavljanja tih dokaza i njihovog analiziranja, a uzimajući u obzir i vještačenje Džona Klarka, forenzičkog patologa iz UK, zaključili smo da početna teza o ubojstvu Lane Bijedić, koja je u tom trenutku bila zasnovana na obdukcijskom nalazu i drugim prikupljenim i dostupnim dokazima, nije održiva“, naglasio je Aničić.

Podsjetimo, kako je ranije objavljeno, policiju je 6. oktobra 2019. godine u večernjim satima njena majka Nina obavijestila o nestanku s obzirom na to da joj se nije javljala na pozive. Lana je te kobne nedjelje trebalo da otputuje u Sarajevo, gdje je upisala fakultet.

Nažalost, nekoliko sati nakon prijave nestanka tijelo nesuđene brucoškinje pronađeno je u rijeci Studenčici. Uočio ga je, kako su mediji pisali, ribar, koji je na tom području često pecao.

Posljednji ispraćaj od Lane Bijedić održan je na Gradskom groblju „Sutina“ u Mostaru.

U nepreglednoj koloni ljudi koji su došli izreći posljednje „zbogom“ ovoj djevojci bili su brojni Mostarci, njene drugarice i drugovi iz Srednje građevinske škole, njene prijateljice i prijatelji iz djetinjstva, kolege i prijatelji njene majke Nine i mnogi drugi.

Sanela Mesihović, direktorica Građevinske škole, koja se od Lane oprostila u ime učenika i kolektiva Građevinske škole, istakla je da je već prvi susret s ovom djevojkom dao naslutiti da će u njihovim životima ostaviti dubok i neizbrisiv trag. Lanu je, dodala je, krasila spremnost da pomogne drugima, a njeni drugovi iz škole dobro znaju koliko je posebna bila.

Reklame

Povezane vijesti

Lejla Zalihić: Čula sam vriske muža i kćerke, svekrvu još nisu pronašli

Lejla Zalihić, mještanka Buturović Polja, jedna je od onih...

Kristijan Šmit: Glasanje nije samo pravo nego i odgovornost

​SARAJEVO - Uoči lokalnih izbora u nedjelju, visoki predstavnik...

Kataklizma: „Na mještane se obrušilo kompletno brdo“

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić gostovao je...

Od jutra se radi na uspostavljanju putne komunikacije

​JABLANICA - Na lokalitetu Komadinovog vrela, na dijelu gdje...

Kako izgleda poplavljena džamija u Donjoj Jablanici (VIDEO)

JABLANICA - Nekoliko bosanskohercegovačkih gradova pogođeno je poplavama, a...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име