19.9 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiBIHTrend odlaska stanovništva iz Bosne i Hercegovine

Trend odlaska stanovništva iz Bosne i Hercegovine

Datum:

Bosna i Hercegovina se posljednjih godina suočava sa konstantnim rastom emigracije stanovništva, posebno radno sposobnog stanovništva Najčešći razlozi tome se navode: složena politička situacija, visok stepen nezaposlenosti, korupcija i u konačnici loše ekonomsko stanje u BiH.

Istraživanja pojedinih nevladinih organizacija ističu da je BiH u proteklih deset godina napustilo nekoliko stotina hiljada stanovnika, iako u vezi s tim ne postoje zvanični podaci i statistika.
Konsekvenca takvih trendova je povećan broj starijeg stanovništva – penzionera, povećana stopa mortaliteta, smanjena stopa nataliteta što daje negativnu sliku u vezi sa prirodnim priraštajem.


Tržište rada kao značajan pokazatelj ekonomskog razvoja jedne zemlje, definiše odnos ponude i potražnje ljudskog rada. Sama odlika tržišta rada u BiH ukazuje na neravnotežu potreba privrede u odnosu na ponudu koja proističe iz obrazovnog sistema, te onoga što se već nudi na evidenciji kao potencijalni kadar za zapošljavanje. Da li se ovdje radi o lošoj politici uređenja i projekcije budućeg razvoja, ili pak loše postavljene politike obrazovnog sistema, pitanja su o kojima se već dugo raspravlja kroz razne diskusije i tematske događaje u BiH.
U nastavku klikom na link učestvujte u istraživanju i dajte vaš stav po pitanju zadovoljstva tržištom rada, ekonomskom i političkom situacijom, kao i stav o eventualnim razlozima odlaska iz Bosne i Herecgovine.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScuz7qZ3vJCI5Z8c9CeaaDw3hB8IOmcsVjGDGF51nmX6vTpMA/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScuz7qZ3vJCI5Z8c9CeaaDw3hB8IOmcsVj

Reklame

Povezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv Tarika Švrakića i Jane Tadić

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu...

Novi zemljotres u BiH

Na potezu između Gacka i Bileće, a u blizini...

Suđenje Dodiku i Lukiću: Tužilaštvo mejlove predstavlja kao zvanične dokumente

SARAJEVO – U nastavku suđena Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...

Nastavlja se suđenje Dodiku u Sudu BiH

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje predsjedniku RS-a...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име