12.7 C
Bijeljina
петак, септембар 13, 2024
NaslovnaVijestiBIHSutkinja Lejla Fazlagić nakon osam godina stigla u sud u Sarajevu na...

Sutkinja Lejla Fazlagić nakon osam godina stigla u sud u Sarajevu na izjašnjenje o krivici

Datum:

Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić Pašić stigla je u Kantonalni sud u Sarajevu gdje će biti održano ročište na kojem će se ona izjasniti o krivici za optužbe koje joj se stavljaju na teret.

Sutkinja Fazlagić je osam godina bila nedostupna bh. pravosuđu i boravila je u Hrvatskoj, a u BiH se vratila prije nekoliko dana jer joj je ukinuta crvena potjernica te su joj u međuvremenu određene mjere zabrane.

Ona se sumnjiči za zloupotrebu položaja, a Tužilaštvo KS je optužinicu podiglo protiv sutkinje Fazlagić početkom 2018. godine i to zbog toga što je optužena da je nezakonito preknjižila 19 nekretnina, vrijednih skoro osam miliona KM.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je prije više od osam godina počelo istraživati grupu ljudi na čelu s Alijom Delimustafićem zbog sumnje na nezakonito prometovanje nekretninama.

Suđenje na osnovu ranije podignute optužnice je počelo tek nedavno i postupak je razdvojen u odnosu na sutkinju Fazlagić Pašić, s obzirom na to da je bila nedostupna bh. organima gonjenja. Ona se u trenutku policijske akcije, u kojoj su uhapšeni Delimustafić i drugi, već nalazila u Hrvatskoj, gdje je ostala do danas.

Naime, Fazlagić Pašić je u novembru 2023. godine putem svoje advokatice Belme Balijagić Džuho, Kantonalnom sudu Kantona Sarajevo podnijela prijedlog za ukidanje pritvora i određivanje jemstva, a kako bi joj bio omogućen slobodan pristup sudu, gdje želi iznijeti svoju istinu o tome što se dogodilo

Inače, sutkinja Fazlagić Pašić se, prema aktuelnoj optužnici, tereti da je koristila službeni položaj te donosila nezakonite presude na osnovu fiktivnih dokumenata i lažnih isprava. Navodi se da je tako omogućila sebi i bliskim ljudima iz optužnice da dođu u posjed ciljanih nekretnina na području Kantona Sarajevo.

„U fingiranim sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine s umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Počinjenjem pomenutih krivičnih djela kao organizirana grupa stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka“, navelo je tada Kantonalno tužilaštvo.

Reklame

Povezane vijesti

Patrijarh Porfirije u Bosanskom Petrovcu: Ovaj prostor je stradalni, utkan je u krst“

BOSANSKI PETROVAC - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao...

Ovako je Nezavisni odbor bodovao tri prvoplasirana kandidata za direktora SIPA-e

Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prije...

CIK BiH krši zakon?: Za predsjednike biračkih odbora biće imenovani i kandidati političkih partija

SARAJEVO - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine priznala...

CIK BiH traži od vojske da distribuira izborni materijal

SARAJEVO – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine od...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име