18.2 C
Bijeljina
среда, септембар 18, 2024
NaslovnaVijestiBIHSud BiH odbio molbu Milorada Dodika

Sud BiH odbio molbu Milorada Dodika

Datum:

SARAJEVO -Sud BiH nije uvažio molbu Milorada Dodika, predsjednika RS, za odgodu ročišta za nastavak glavnih pretresa zakazanih 18. septembar 2024. godine i 25. septembar 2024. godine, potvrđeno je iz Suda BiH za „Avaz“.

Iz ove pravosudne institucije kažu da je Sud 10. septembra 2024. godine, zaprimio molbu branioca Milorada Dodika za odlaganje glavnih pretresa zakazanih za dane 18. septembar 2024. godine i 25. septembar 2024. godine, zbog, kako se navodi, tekućih obaveza povezanih sa obavljanjem funkcije predsjednika Republike Srpske.

Sud podsjeća da je na prethodnom pretresu održanom 28. avgusta 2024. godine, stranke i branioce obavijestio o terminima za nastavak glavnog pretresa i to u dane 11.9; 18.9; te 25.9.2024. godine, na što je Dodik izrazio protivljenje, uz obrazloženje da su tri termina za nastavak glavnog pretresa u mjesecu septembru opterećujuća za njegovu predizbornu kampanju, uz molbu da se suđenja svedu na dva termina, koja bi za odbranu bila prihvatljiva.

„Sud je dana 4.9.2024. godine, zaprimio pismenu molbu odbrane optuženog Milorada Dodika za odgodu ročišta za nastavak glavnog pretresa zakazanog za dan 11.9.2024. godine, koju je razmotrio i uvažio, uz dopis Suda u kojem je jasno navedeno da Sud ubuduće neće uvažavati molbe za odgodu ranije zakazanih ročišta u ovom predmetu“, kažu.

Dokumentaciju koju je odbrana dostavila uz molbu za odgodu oba termina zakazana u mjesecu septembru, i 18.9.2024. godine i 25.9.2024. godine, Sud ne cijeni kao razloge objektivne spriječenosti Dodika.

Avaz navodi da je sud do sada uvažavao sve obaveze Dodika koje je imao u svojstvu predsjednika Republike Srpske, cijeneći dostavljenu dokumentaciju u svjetlu obaveza propisanih Ustavom Republike Srpske za predsjednika Republike Srpske. Međutim, prema ocjeni Suda, susret sa ministrom za dijasporu i borbu protiv antisemitizma u Vladi Izraela, ili učešće u Međunarodnom forumu pod nazivom „Ruska energetska sedmica“, nisu obligatorne obaveze koje optuženi ima u svojstvu predsjednika Republike Srpske, iz kojih razloga Sud nije uvažio molbu za odgodu ročišta za nastavak glavnih pretresa zakazanih za dane 18.9.2024. godine i 25.9.2024.

Reklame

Povezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv Tarika Švrakića i Jane Tadić

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu...

Novi zemljotres u BiH

Na potezu između Gacka i Bileće, a u blizini...

Suđenje Dodiku i Lukiću: Tužilaštvo mejlove predstavlja kao zvanične dokumente

SARAJEVO – U nastavku suđena Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...

Nastavlja se suđenje Dodiku u Sudu BiH

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje predsjedniku RS-a...

Ramo Isak tvrdi da je zaustavio rat u BiH: Dodik nas se boji (VIDEO)

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, održao je...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име