22.1 C
Bijeljina
понедељак, септембар 23, 2024
NaslovnaVijestiBIHFer i pošteni izbori u BiH, šta je to?: Preuranjena kampanja, politizacija...

Fer i pošteni izbori u BiH, šta je to?: Preuranjena kampanja, politizacija biračkih odbora, zloupotreba javnih resursa..

Datum:

Fer i pošteni izbori u BiH su, prema već ustaljenom mišljenju, tek misaona imenica.

Iz godine u godinu, posvjedoče o tome i razna istraživanja javnog mnjenja, u kojima procenti povjerenja, opadaju.

Šta očekivati od ovih, lokalnih izbora, koji nam kucaju na vrata? Ako je suditi po izbornoj kampanji, kako preuranjenoj, tako i zvaničnoj, moglo bi biti i te kako prljavo.

– Da li će izbori biti pošteno, zavisi od birača i građana, koji imaju ulogu, ne samo da biraju, nego da budu i posmatrači, jer mogu da ulože prigovore na eventualno kršenje Izbornog zakona. Ipak, najveća je odgovornost na strankama koje učestvuju na izborima, i ne samo na ovim, nego i na svim budućim. Da li će oni poštovati Izborni zakon – upitao je predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehid Šehić.

Zloupotrebe

O tome koliko domaći političari drže do zakona, najbolje će posvjedočiti preuranjena kampanja, politicazija biračkih odbora, zloupotreba javnih resursa...

-Mi smo često, a ponekad i neopravdano, optuživali članove biračkih odbora kao najslabiju kariku, ali treba ipak naznačiti da se to odnosi na one nesavjesne i neodgovorne, koji, opet, po nalogu političkih partija, falsifikuju izbornu volju građana i potpise na centralnom biračkom spisku. Glasali su i za birače koji nisu izazili na izbore – tvrdi Šehić.

Izbori bi, kaže on, imali smisla samo onda kada bi građani, slobodno i bez bilo kakvog pritiska, prijetnji i ucjena, mogli da izraze svoju biračku volju, kakva god ona bila.

Svjedoci smo pritisaka na birače.Generator svih nepravilnosti je veliki dio stranaka. Oni su zloupotrijebili činjenicu da ubuduće, predsjednici i potpredsjednici biračkih odbora, moraju biti nestranački ljudi. Vidjeli smo kako ljudi podnose ostavke na članstvo, da bi bili nestranački kandidati, negdje oko 1.000 takvih je odbila Centralna izborna komisija. Znam iz ličnog iskustva, dok sam bio član CIK-a, sada sam u Koaliciji “Pod lupom”, da su pojedine stranke svoje mlade nagovarale da se prijave kao nestranački posmatrači. To je samo dokaz koliko je u određenom krugu etabliranih političkih stranaka, stalo da kontrolišu čitav izborni proces u BiH – smatra on.

Reklame

Povezane vijesti

Probijen najduži tunel u BiH

Riječ je o tunelu dugom 3,6 kilometara koji je...

Širom Sanskog Mosta niknula eko-ostrva

SANSKI MOST - Na deset lokacija širom Sanskog Mosta...

Ima 91 godinu i nema namjeru da stane: Kako živi najstari ovčar u BiH? (VIDEO)

BUGOJNO - Nedo Milutinović je najstariji ovčar u Bosni...

Tri dana do prodaje državne imovine BHRT-a: OHR sedmicama ćuti

Prošle su dvije sedmice otkako smo pitali OHR za...

Škola koja je nekad imala 1.000 učenika, danas broji samo tri prvačića

BOSANSKO GRAHOVO - Samo tri prvačića upisana su u...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име