12.1 C
Bijeljina
понедељак, септембар 16, 2024
NaslovnaVijestiBIHPoništena prodaja autobuske stanice u Zenici koja je uspješno prodana firmi Špic-beton

Poništena prodaja autobuske stanice u Zenici koja je uspješno prodana firmi Špic-beton

Datum:

Stečajni upravnik Zenicatransa dobio je dvije krivične prijave zbog prodaje autobuske stanice Zenicatransa, iako je po zaključku kojeg su potpisali svi prisutni na licitaciji, ona uspješno prodana firmi Špic-beton.

Autobuska stanica Zenicatransa u Zenici našla se na licitaciji po cijeni od 3,15 miliona KM. Sva dešavanja do otvaranja koverti upućuju na to da je cilj bio da se licitacija obori i njena vrijednost na drugoj licitaciji bila manja. Ipak, stvari su se zakomplikovale kada je u 8:25 sati stigla koverta s ponudom firme Špic-beton s uplaćenim depozitom i urednom dokumentacijom.

U prijavi koju je Špic-beton dostavio SIPA-i navodi se da je u vrijeme dostavljanja ponude jedina koverta bila njihova. Ističu da su problemi na licitaciji počeli u 9:55 sati, pet minuta prije otvaranja ponuda.

„Na stolu smo vidjeli dvije ponude i tada smo pitali osobu koja je zaprimila ponude, gospođu A****, ‘Otkud sada dvije ponude?’, na što nam je odgovorila da je druga ponuda bila kod stečajnog upravnika i da ju je on dostavio!!!??? U prostoriji je bio prisutan i H*** S*****. Istog trenutka se stvorila sumnja u regularnost licitacije, što se na kraju pokazalo i opravdanim. Naime, prva pristigla ponuda je bila naša koja je bila uredno zapakovana i sadržavala je svu dokumentaciju koja se tražila javnim pozivom… Druga ponuda za koju sumnjamo da nije u vremenskom roku dostavljena, odnosno po izjavi sekretarice A****, dostavljena je iz ruku stečajnog upravnika, gospodina Samira Sunulahpašića, bila je otvorena i nije sadržavala dokaz o uplati depozita“, stoji u prijavi SIPA-i.

Navode da je predsjednik komisije tražio da drugi ponuđač dostavi dokaz o uplati depozita u roku od „10-15 minuta“ što je protivno uputama iz javnog oglasa.

„Usprotivili smo se tom prijedlogu te nam je postalo jasno da se svjesno narušava regularnost postupka licitacije. Nakon vijećanja donijeli su odluku kojom se odbacuje ponuda drugog ponuđača i proglasili su ponudu Špic-beton kao jedinu prihvatljivu“, stoji u prijavi.

Za Klix.ba su iz Špic betona kazali da su ručno pisali zapisnik na licitaciji te da im je rečeno da će im biti dostavljen naknadno. Međutim, predstavnik Špic-betona je tražio da se svi učesnici potpišu na rukom pisani zapisnik te da naprave fotografiju da je sve urađeno kako treba.

Upravo u tom zapisniku, koji ni nakon pet dana od stečajnog upravnika nije dostavljen Špic-betonu, se navodi da je njihova ponuda validna i da su oni kupci stanice.

Nedugo nakon objave informacije o prodaji autobuske stanice, uslijedile su reakcije gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da stanica nije mogla biti prodata, iako je stečajni upravnik Samir Sunulahpašić, u izjavi za medije potvrdio da je prodana Špic-betonu.

Zatim je uslijedila i krivična prijava koju je podnio Fuad Kasumović protiv stečajnog upravnika zbog zloupotrebe položaja, nesavjesnog rada u službi i sklapanja štetnog ugovora.

U isto vrijeme dostavljanje zapisnika s licitacije od trenutka prodaje se prolongirao da bi u konačnici Špic-betonu poručili da stečajni ne želi dati zapisnik s licitacije.

Sve se odigralo 29. augusta, kada je i poništena prodaja stanice.

Međutim, postavlja se pitanje kako ta ista autobuska stanica nije bila bitna gradonačelniku Fuadu Kasumoviću onog dana kada je raspisana licitacija za njenu prodaju, a postala je bitna tek onda kada je prodana firmi Špic-beton?

Na kraju je i Špic-beton, nakon uspješno kupljene stanice što su potvrdili svi učesnici u procesu otvaranja ponuda, podnio prijavu SIPA-i zbog sumnje na „koruptivne radnje“ stečajnog upravnika Sunulahpašića.

Tako je Sunulahpašić dobio dvije krivične prijave, a status autobuske stanice i njena prodaja uprkos potpisima i zaključcima sada je trenutno u zraku.

Sunulahpašić, kao i članovi komisije, porekli su ono potpisano te poništili licitaciju.

„Odbor povjerilaca je na Ill. vanrednoj sjednici Odbora povjerilaca broj: 03-08/VOP/2024 održanoj 29.08.2024. godine donio Odluku kojom se poništava oglas o prodaji imovine stečajnog dužnika objavljen u dnevnom listu ‘Oslobođenje’ od dana 08.08.2024.godine na str.12.kao i provedena licitacija. Poništavaju se i sve odluke i zaključci Odbora povjerilaca doneseni na 28. sjednici Odbora Povjerilaca održanoj dana 27.08.2024. godine. slijedom čega je stečajni upravnik odlučio kao u ovom zaključku“, navedeno je u odluci o poništenju, a prenosi Akta.ba.

Autobuska stanica u Zenici ranije je izdata firmi Prevoz putnika Zavidovići na korištenje, a na sudu se vodi nekoliko slučajeva vezano za imovinu Zenicatransa.

Reklame

Povezane vijesti

Besplatna sterilizacija vlasničkih i pasa lutalica

BIHAĆ - Fondacija Dogs Trust BiH na području Bihaća,...

Novi zakon o visokom obrazovanju podijelio javnost u USK

BIHAĆ - Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je Zakon o...

Sud BiH odbio molbu Milorada Dodika

SARAJEVO -Sud BiH nije uvažio molbu Milorada Dodika, predsjednika...

Ide 30 mjeseci u zatvor zbog droge i nasrtanja na policajca

ŠIROKI BRIJEG - Kantonalni sud u Širokom Brijegu potvrdio...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име