19.9 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiBIHOvo je pet rekordnih plata u Federaciji BiH u 2024.

Ovo je pet rekordnih plata u Federaciji BiH u 2024.

Datum:

SARAJEVO – Posljedice ekonomske krize, inflacije i svakodnevnih udara na životni standard građana izgledaju tek kao blagi povjetarac za određeni broj zaposlenika, čija mjesečna primanja dosežu vrtoglave iznose.

Od Porezne uprave FBiH „Avaz“ je zatražio informaciju o pet najviših plata isplaćenih u 2024. godini.

Prema njihovim službenim evidencijama, najviša plata u iznosu 395.685 KM isplaćena je u djelatnosti proizvodnje. Na osnovu podataka iz mjesečnog izvještaja o isplaćenim platama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak, na drugom mjestu je zaposlenik angažovan u djelatnosti trgovine na veliko s iznosom 258.195 KM.

Poreznoj upravi FBiH prijavljena je i isplata 251.565 KM službeniku u oblasti novčanog posredovanja, a 200.350 KM, odnosno po 142.763 KM zaradila su još dvojica trgovaca, zaposlenika u djelatnosti trgovine, odnosno trgovine na veliko.

„Vidimo da i kod nas postoje visoke plaće i naknade menadžerima, kojima se stimulira njihov rad. To izgleda nesrazmjerno u odnosu na nas, obični narod, ali to je svjetski trend koji prate i naše kompanije, kako bi zadržale svoje menadžere i na taj način ih stimulirale. Definitivno je pozitivno što uredno iskažu i plate porezne obaveze“, kaže profesor na Ekonomskom fakultetu u Mostaru Nikola Papac.

Reklame

Povezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv Tarika Švrakića i Jane Tadić

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu...

Novi zemljotres u BiH

Na potezu između Gacka i Bileće, a u blizini...

Suđenje Dodiku i Lukiću: Tužilaštvo mejlove predstavlja kao zvanične dokumente

SARAJEVO – U nastavku suđena Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...

Nastavlja se suđenje Dodiku u Sudu BiH

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje predsjedniku RS-a...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име