12.1 C
Bijeljina
понедељак, септембар 16, 2024
NaslovnaVijestiBIHMirnesu Ajanoviću smetaju pravoslavni sveci: Uklonjena vjerska obilježja sa Despota

Mirnesu Ajanoviću smetaju pravoslavni sveci: Uklonjena vjerska obilježja sa Despota

Datum:

Advokat i predsjednik stranke BOSS Mirnes Ajanović podnio je krivičnu prijavu koja je rezultirala uklanjanjem vjerskih obilježja sa oklopnih antiterorističkih policijskih vozila „Despot“ koja služe u sistemu Republike Srpske.

Ajanović je 4. aprila 2022. godine podnio prijavu protiv članova Vlade RS-a i odgovornih lica Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a RS zbog postavljanja vjerskih obilježja na policijska vozila.

U odgovoru MUP-a RS-a Tužilaštvu BiH, navedeno je da su vjerski simboli korišteni tokom promotivnih ceremonija MUP-a RS, te da su nakon toga uklonjeni. Ipak, prema utvrđenim činjenicama od strane Tužilaštva BiH, obilježja sa likovima pravoslavnih svetaca ostala su na vozilima još godinu dana.

Ajanović je u svojoj prijavi ukazao na jasno kršenje državnih zakona, Zakona o slobodi vjere, Zakona o zabrani diskriminacije, te člana 145a. Krivičnog zakona BiH, koji zabranjuju diskriminaciju i izazivanje i raspirivanje vjerskog omalovažavanja i netrpeljivosti. Postavljanje vjerskih simbola jedne vjere na službenu imovinu, kao što su policijska vozila, vrši diskriminaciju i omalovažava prava svih ostalih građana, bez obzira na njihovu vjeru ili vjersko neopredjeljenje.

„Oklopna antiteroristička vozila, koja svojim izgledom izazivaju (strah)(o)poštovanje, korištena su kao platforma za isticanje vjerskih simbola jednog od naroda u BiH. Time se kod ostalih građana, vjerski opredijeljenih ili neopredijeljenih, podsticalo osjećanje nesigurnosti i straha, posebno zbog činjenice da su ti simboli postavljeni na vozila u Republici Srpskoj gdje je jedan narod većinski dominantan. Ista reakcija bi bila da su na policijska vozila u FBiH postavljena islamska, katolička ili druga vjerska obilježja“, naveo je Ajanović.

Kao rezultat krvične prijave Mirnesa Ajanovića, vjerski simboli su trajno uklonjeni sa policijskih vozila.

Reklame

Povezane vijesti

Besplatna sterilizacija vlasničkih i pasa lutalica

BIHAĆ - Fondacija Dogs Trust BiH na području Bihaća,...

Novi zakon o visokom obrazovanju podijelio javnost u USK

BIHAĆ - Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je Zakon o...

Sud BiH odbio molbu Milorada Dodika

SARAJEVO -Sud BiH nije uvažio molbu Milorada Dodika, predsjednika...

Ide 30 mjeseci u zatvor zbog droge i nasrtanja na policajca

ŠIROKI BRIJEG - Kantonalni sud u Širokom Brijegu potvrdio...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име