22.1 C
Bijeljina
уторак, септембар 24, 2024
NaslovnaVijestiBIHKriminala sve više, a zatvor na Igmanu zjapi prazan

Kriminala sve više, a zatvor na Igmanu zjapi prazan

Datum:

IGMAN – Četiri godine od početka izgradnje novog kompleksa Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Sarajevo na Igmanu prvi objekat trebao bi biti otvoren prije Nove godine, potvrđeno je za „Avaz“.

Radi se o objektu B, kapaciteta 55 mjesta, u kojem će biti smještene osobe kojima su sudskim odlukama određene mjere pritvora.

U toku su intenzivni završni radovi i opremanje objekta, a firma koja je angažovana ima rok 120 dana, koji ističe 15. decembra. Ostalo je još da osiguramo za svaku od ćelija krevete i posteljinu, a u toku je i nabavka odgovarajućih TV aparata.

„Takođe, u toku su radovi na uvezivanju svih objekata na elektro i vodovodnu mrežu i uvezivanje s kolektorom otpadnih voda. Vanjski građevinski radovi su u toku i biće ove godine završeni, tako da bi do kraja godine imali uslove za preseljenje u objekat B i novu administrativnu zgradu“ kaže direktor KPZ-a Sarajevo, Munib Isaković.

Glavna zgrada u kompleksu, objekat C, koja je ključna i koja ima 300 ćelija, biće završena tek naredne godine.

„U ponedjeljak smo preuzeli radove na glavnom objektu C, a koje je finansirala Delegacija EU u BiH. Za sljedeću godinu planirali smo završetak radova. Planirana je nabavka kuhinje, servisa i informatizacija kompleksa“, objasnio je Isaković.

Dodao je:

„Napori su maksimalno intenzivirani i očekujemo oko tri miliona KM iz budžeta Vlade FBiH. Radi se o sredstvima koja su odobrena, ali ćemo ih iskoristiti u idućoj godini za potpuni završetak radova u kompleksu KPZ-a“ pojašnjava Isaković.

Isaković kaže da će u novom kompleksu KPZ-a Sarajevo na Igmanu moći biti smještene i osobe ženskog pola, ali isključivo radi izvršenja mjere pritvora.

„Kad se stvore uslovi, moći ćemo primiti pritvorenice radi mjere pritvora, a ne izdržavanja kazne. Mi imamo zatvor na Igmanu, u kojem trenutno boravi 29 osuđenih osoba, ali on nije predviđen i nema uslove za smještaj osuđenih žena. Jedini zatvor za izdržavanje kazne zatvora osobama ženskog pola u FBiH je Tuzla“ dodaje Isaković, a prenosi „Avaz„.

Reklame

Povezane vijesti

MUP KS predstavio nova oklopna vozila

MUP Kantona Sarajevo-Uprava policije predstavili su danas nova vozila...

Probijen najduži tunel u BiH

Riječ je o tunelu dugom 3,6 kilometara koji je...

Širom Sanskog Mosta niknula eko-ostrva

SANSKI MOST - Na deset lokacija širom Sanskog Mosta...

Ima 91 godinu i nema namjeru da stane: Kako živi najstari ovčar u BiH? (VIDEO)

BUGOJNO - Nedo Milutinović je najstariji ovčar u Bosni...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име