23.8 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaVijestiBIHKada će biti ispitan Zoran Galić?

Kada će biti ispitan Zoran Galić?

Datum:

ZAGREB, SARAJEVO – Još nije poznato kada će tužilac ispitati osumnjičenog Zorana Galića, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji je prije tri sedmice, dan nakon što će biti izvedena akcija „Kings“ kojom je obuhvaćen, prešao u Hrvatsku, što su iz Tužilaštva BiH protumačili kao bjekstvo.

Sve što se u ovom momentu zna jeste da je on u susjednoj zemlji, kao i da Tužilaštvo bezuspješno pokušava da ga ispita.

Galićeva advokatica Ivana Grizelj Ćorluka juče se nije javljala na naše brojne pozive, ali je federalnim medijima potvrdila da se on pozivu na ispitivanje nije odazvao jer je, kako ona kaže, na bolovanju.

Prema njenim riječima, postoji mogućnost da Galić dođe u BiH, ali o tome će odlučiti ljekari „s obzirom na to da je liječenje i dalje u toku“.

„Nezahvalno je govoriti o vremenu povratka, ali nikada nije ni otišao u smislu da je pobjegao i da se neće vratiti. Kada će biti stvoreni uvjeti – to će odrediti zdravstveno stanje. Neka Tužilaštvo sve provjeri“, rekla je advokatica za „Avaz“.

U međuvremenu su mediji objavili da Tužilaštvo BiH još nije uputilo zahtjev za raspisivanjem međunarodne potjernice za Zoranom Galićem. Da li je to tačno i, ukoliko jeste, koji je razlog pokušali smo juče saznati u Tužilaštvu BiH, ali je naš upit ostao bez odgovora.

Advokatica tvrdi da je Galić poziv za ispitivanje u Tužilaštvu BiH dobio prošle sedmice.

„Gospodin Galić nije u bjekstvu, on je na liječenju u Hrvatskoj i nalazi se na bolovanju. Postoji medicinska dokumentacija o tome, sve smo poslali Tužilaštvu. Poslali smo i SIPA, kao njegovom poslodavcu, da vide da li je dokumentacija koju smo dali razlog da se on suspendira“, rekla je Grizelj Ćorluka.

Iz Tužilaštva BiH su, međutim, drugačijeg stava…

„Sumnja se da je zasad nepoznato lice iz institucija koje su uključene u istragu osumnjičenom Galiću dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega te će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedeno lice“, naveli su ranije iz Tužilaštva BiH te dodali da je Galić nakon dobijenih informacija ilegalno prešao granicu BiH te pobjegao u Hrvatsku. Izjavu smo juče telefonom pokušali dobiti i od Galića, ali neuspješno.

Prema dostupnim saznanjima, Galić je u SIPA, uoči prelaska u Hrvatsku, otvorio bolovanje, što znači da će primiti mjesečnu platu od nekoliko hiljada maraka i za jul, a praksa bi se mogla nastaviti sve do izbora novog zamjenika.

Galića, nekadašnjeg direktora Granične policije BiH, kako je ranije objavljeno, terete za više krivičnih djela u vezi s organizovanim kriminalom, odnosno da je sarađivao sa švercerima duvana i da je na poklon dobio automobil.

Reklame

Povezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv Tarika Švrakića i Jane Tadić

SARAJEVO - Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu...

Novi zemljotres u BiH

Na potezu između Gacka i Bileće, a u blizini...

Suđenje Dodiku i Lukiću: Tužilaštvo mejlove predstavlja kao zvanične dokumente

SARAJEVO – U nastavku suđena Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...

Nastavlja se suđenje Dodiku u Sudu BiH

U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje predsjedniku RS-a...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име