13.8 C
Bijeljina
уторак, септембар 17, 2024
NaslovnaVijestiBIHMinistarstvo inostranih poslova BiH: Ne putujte u Liban, ako ste tamo obratite...

Ministarstvo inostranih poslova BiH: Ne putujte u Liban, ako ste tamo obratite se ambasadi u Jordanu

Datum:

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine upozorilo je svoje državljane da ne putuju u Liban i da se obrate Ambasadi BiH u Jordanu u slučaju da im je potreban izlazak iz Libana.

„Državljanima Bosne i Hercegovine se ne preporučuje putovanje u Republiku Liban imajući u vidu trenutno stanje i pogoršanu bezbjednosnu situaciju“, poručilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.Oni još navode da građani BiH, koji se nalaze u ovoj zemlji, u slučaju potrebe mogu da se obrate Ambasadi Bosne i Hercegovine u Amanu (Jordan).

Nešto ranije večeras su ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije upozorile svoje državljane da napuste Liban usljed straha od sveopšte eskalacije. Oni očekuju da bi ubrzo moglo doći do pogoršanja situacije usljed rasta napetosti nakon ubistva vođe Hamasa Ismaila Haniyeha.

„Podstičemo one koji žele da odu iz Libana da rezervišu bilo koju kartu koja im je dostupna, čak i ako taj let ne poleti odmah ili ne prati rutu prvog izbora“, navela je Ambasada SAD.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Lammy rekao je: „Tenzije su visoke, a situacija bi se mogla brzo pogoršati… Moja poruka tamošnjim britanskim državljanima je jasna – idite sada“.

Ovi pozivi dolaze nakon što se oglasila Iranska revolucionarna garda, koja je poručila da će osveta za ubistvo Haniyeha u Teheranu biti teška. Kako su kazali „Izrael će dobiti oštru kaznu u odgovarajuće vrijeme, mjesto i način“ stoga je očigledno da Iran i njegove povezane grupe pripremaju odgovor na ubistvo vođe Hamasa.

Njegovo ubistvo se dogodilo 31. jula u Teheranu, a nakon izraelskog udara na Bejrut u kojem je ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Shukr. Ta dva napada oživljavaju strahovanja od proširenja rata na cijeli Bliski istok, između Izraela sa jedne i Irana i grupa koje ga podržavaju u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu sa druge strane

Reklame

Povezane vijesti

Ramo Isak tvrdi da je zaustavio rat u BiH: Dodik nas se boji (VIDEO)

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, održao je...

Okačili 2.000 grudnjaka u znak podrške ženama oboljelim od raka dojke

SARAJEVO - Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu okačeno je...

U Banjaluci i Sanskom Mostu pronađena skupocjena auta ukradena u Njemačkoj

SARAJEVO – Dva skupocjena automobila za koja se sumnja...

Neimax iz Visokog radniku poklonio automobil (FOTO)

U moru poslovnih subjekata koji teže ispunjavanju svojih ciljeva,...

Hoće li zbog Radinkovića biti blokirana sva imenovanja?

SARAJEVO - Slobodanu Radinkoviću je, bar za sada, izmakla...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име