13.8 C
Bijeljina
субота, октобар 5, 2024
NaslovnaVijestiBIHApokaliptične scene iz Donje Jablanice: Stradalo najmanje 16 osoba, pozovite 17039 i...

Apokaliptične scene iz Donje Jablanice: Stradalo najmanje 16 osoba, pozovite 17039 i donirajte novac ugroženima

Datum:

Ekipa portala Klix.ba ovog jutra je u selu nadomak Jablanice, tačnije u Donjoj Jablanici, koje je jedno od najpogođenijih katastrofalnim poplavama koje su u noći između četvrtka i petka pogodile dijelove naše zemlje.

Razmjere katastrofe koje su izazvale poplave u Jablanici i Konjicu su nesagledive, a dan nakon možda i jednog od najtežih dana ikada u ovim mjestima i njihovoj okolini, teško je opisati prizore potopljenih sela.

Fotoreporteri su u obilasku Donje Jablanice koja izgleda neprepoznatljivo. Ono što su zatekli nalik je na apokalipsu i bit će potrebni mjeseci da se selo očisti od odrona i klizišta i da se sanira cjelokupna šteta.

Ulaskom u Donju Jablanicu prizore sela u Hercegovini je teško opisati: automobili su isprevrtani, zatrpani ili uništeni; kuće su srušene, neke prepolovljene ili zatrpane blatom i odronom.

Materijalna šteta će se nekako i sanirati, ali ono što je nepovratno su ljudski životi, a u poplavama u Jablanici je najmanje 16 osoba smrtno stradalo. Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite trenutno traže osobe koje se vode kao nestale, a u toku noći, kako je za Klix.ba potvrđeno, nije bilo novih žrtava.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona će u 10 sati održati konferenciju za medije na kojoj će biti saopćene nove informacije o situaciji u poplavama pogođenim mjestima.

Novac ugroženima se može donirati putem poziva na broj 17039, direktno na stranici Pomozi.ba, kao i kroz direktne uplate na žiro račun. Crveni krst u FBiH je također otvorio humanitarni broj 17023, a navode da se uplate mogu vršiti i na namjenski račun 1340011130004680 otvoren kod ASA Banka d.d. Sarajevo.

Reklame

Povezane vijesti

Kataklizma: „Na mještane se obrušilo kompletno brdo“

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić gostovao je...

Od jutra se radi na uspostavljanju putne komunikacije

​JABLANICA - Na lokalitetu Komadinovog vrela, na dijelu gdje...

Kako izgleda poplavljena džamija u Donjoj Jablanici (VIDEO)

JABLANICA - Nekoliko bosanskohercegovačkih gradova pogođeno je poplavama, a...

Lejla je „majka heroj“: Nošena bujicom tri kilometra doplivala do kćerke i uspjela da je spase

U Donjoj Jablanici, koje je jedno od najpogođenijih katastrofalnim...

Sud BiH odbio prijedlog, pjevačica puštena na slobodu

SARAJEVO - Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име