11.6 C
Bijeljina
субота, септембар 21, 2024
NaslovnaVijestiRepublika SrpskaBezobrazluk EPSKIH razmijera: Šta piše na Vikipediji o smrti 12 banjalučkih beba?...

Bezobrazluk EPSKIH razmijera: Šta piše na Vikipediji o smrti 12 banjalučkih beba? „Sve je to srpska propaganda“

Datum:

Svaki 22. maj od 1992. godine u Banjaluci obavijen je velom tuge i sjećanjem na nevino stradalu, tek rođenu djecu. Smrt dvanaest beba zauvijek će ostati otvorena rana ovoga grada i naroda.

Tragičan događaj Banjalučani pamte kao najokrutniju demonstraciju sile nad nedužnim životima, a ako neko poželi da se upozna sa njenom istorijom te pročita šta se dogodilo na Vikipediji će ga dočekati podacima manipulisan narativ.

Naime, na navedenoj internet stranici, koja će se prva izlistati na pretraživaču kada ukucate „Smrt dvanaest beba u Banjaluci/Smrt dvanaest banjalučkih beba“, događaj je okarakterisan kao „predmet velikih kontroverzi“ i „paradigmatičan slučaj“ srpske propagande.

Kao fokus članka, na pomenutoj stranici, izdvojeni su navodi koji usmjeravaju čitaoca na zaključak da se radi o „patriotskoj podmetačini statističkih podataka.

Sudbina koju su doživjele bebe u banjalučkom porodilištu naznačene su kao „Verzija događaja prema srpskim medijima 1992. godine“, a izvori koji su korišteni u pisanju članka na Vikipediji ukazuje na tendenciju idejnog tvorca da događaj predstavi kao „preuveličan“.

Iako podaci sa navedene stranice nemaju visoku ocjenu relevantnosti zbog koncepta unošenja podataka na sam sajt, on je jedan od najposjećivanijih kada se radi o informisanju čitalaca na mnogobrojne teme.

U vezi s tim, podsjetimo, Banjaluka danas obilježava 32. godine od smrti dvanest beba koje su stradale zbog nedostatka kiseonika.

Jedini put kojim je kiseonik bilo moguće dostaviti u banjalučko porodilište bio je vazdušni, ali zbog zabrane leta nad teritorijom BiH od strane Savjeta bezbjednosti, on nikada nije ni poletio. Predstavnici UNICEF-a i ostalih međunarodnih humanitarnih organizacijama ostali su slijepi i gluhi na sve apele i pozive u pomoć kako bi tek rođene bebe na Klinici za dječije bolesti u Banjaluci preživjele.

Vojnicima VRS bio je ovo podstrijek da kopnenim putem uspostave vezu sa Srbijom. Nakon nekoliko dana od tragičnih smrti beba započela je najveća vojna operacija i proboj koridora simbolično nazvan i „Koridor života“.

Banjalučani su danas položili vijence i cvijeće na spomen-obilježje “Život“ i još jednom se poklonili pred nedužnim žrtvama rata.

Reklame

Povezane vijesti

spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име