19.3 C
Bijeljina
уторак, октобар 22, 2024
NaslovnaSvijetPolitikaVučić stigao u Slovačku: Sledi sastanak sa Ficom i Orbanom

Vučić stigao u Slovačku: Sledi sastanak sa Ficom i Orbanom

Datum:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Slovačku, gde će se sastati sa premijerom te zemlje Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Na trilateralnom sastanku, koji će se održati u Novoj tvrđavi u Komarnu, oni će razgovarati o zaštiti granica Evropske Unije od ilegalne migracije i jačanju regionalne saradnje, ali i o novim rešenjima i načinima za zaustavljanje ilegalne migracije u Evropu.

Jedna od vaznijih tema biće jačanje saradnje EU sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom, kao ključnim partnerom u rešavanju migracione krize, jer ove zemlje igraju važnu ulogu u regulisanju migracionih puteva koji vode u Evropu, saopštila je kancelarija Slovačke vlade.

Ovo uključuje mere za jačanje zaštite granica, podršku procedurama za azil u partnerskim zemljama i usklađivanje vizne politike sa Evropskom unijom. „Inovativno rešenje bi mogli da budu eksterni centri, takozvana žarišta za obradu zahteva za azil van EU, što trenutno u praksi sprovodi, na primer, Italija u saradnji sa Albanijom“, saopštila je kancelarija.

Italija je postigla sporazum da se migranti procesuiraju u Albaniji, šema za koju su neke evropske zemlje rekli da bi se mogla koristiti kao model.

Ovim sastankom zemlje pokušavaju da ojačaju regionalnu saradnju u borbi protiv ilegalnih migracija i obezbede efikasniju zaštitu spoljnih granica EU.

Razgovor između lidera Slovačke, Srbije i Mađarske mogao bi da dovede do konkretnih koraka za poboljšanje migracione situacije i minimiziranje ilegalnih migracijskih tokova ka Evropi. Nakon trilateralnog sastanka, održaće se i zajednička konferencija za novinare Vučića, Fica i Orbana.

U delegacijama će biti i ministri unutrašnjih poslova zemalja učesnica, koji će održati zaseban sastanak, a Srbiju će predstavljati ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Inače, Komarno je poznat kao najveći grad u Slovačkoj sa mađarskom većinom, a za srpsku istoriju, ovaj grad je važan kao jedino značajnije središte Srba na tlu današnje Slovačke. Nekada brojna i bogata zajednica danas je gotovo nestala, ali je u gradu očuvana velika srpska pravoslavna crkva.

Reklame

Povezane vijesti

Vučić prelomio: „Ne idem na Samit BRIKS-a“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o razgovoru sa...

Zelenski sa američkim ministrom odbrane: Podelio je sa mnom planove o sledećim koracima

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je danas...

Tramp skuplja glasove – Poslužuje u MekDonaldsu FOTO

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp posetio je u nedelju...

Kralja Čarlsa besna političarka optužila za „genocid“: „Vratite nam naše kosti“

Aboridžanska političarka verbalno je napala kralja Čarlsa i kraljicu...

Ruski oligarh pao sa 11. sprata

Bivši potpredsednik naftne i gasne kompanije Jukos Mihail Rogačov...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име