13.8 C
Bijeljina
уторак, септембар 17, 2024
NaslovnaSvijetPolitikaVođa izraelske opozicije otkrio: Vojska od početka rata izgubila 12 do 15...

Vođa izraelske opozicije otkrio: Vojska od početka rata izgubila 12 do 15 bataljona

Datum:

Vođa izraelske opozicije Yair Lapid rekao je kako je izraelska vojska od početka rata izgubio od 12 do 15 bataljona vojnika koji su poginuli ili ranjeni od početka rata.

Lapid je kazao da će racionalni članovi vladajuće koalicije u Izraelu, uključujući i članove Netanjahuove stranke Likud odbiti da podrže novi nacrt zakona o izuzeću za ultraortodoksne jevreje.

Obraćajući se na godišnjoj konferenciji IDEA: Centar za liberalnu demokratiju, Lapid je rekao da ne vidi kako koalicija može donijeti zakon koji ultraortodoksne izuzima od vojnog roka kada već Izrael ima više od 700 mrtvih vojnika i blizu 10.000 ranjenih.

Prema izvještajima jevrejskih medija, Netanjahu je obećao ministru za stambena pitanja Jicaku Goldknopfu, čelniku koalicijske judaističke stranke Ujedinjena Tora, da će ubrzati planirani zakon koji olakšava sveobuhvatna izuzeća ultraortodoksne zajednice od obvezne vojne službe.

Netanjahu je obećao ubrzati izuzeće kada se Kneset ponovno sastane kasnije ovog mjeseca, očito odgovarajući na Goldknopfovu prijetnju da neće podržati državni proračun za 2025., čiji bi neuspjeh doveo do pada vlade.

„Kada je počela rasprava o zakonu o vojnom roku, načelnik Glavnog štaba vojske rekao je da IDF-u nedostaje 12 do 15 bataljona. Od tada se dogodilo da je IDF izgubio još 12 bataljona ranjenih i mrtvih. U takvim uslovima nemoguće je odustati od vrbovanja ultraortodoksnih“, kaže Lapid predviđajući pad vlade u nadolazećim mjesecima.

Prijedlog zakona o izuzeću o kojem zastupnici trenutno raspravljaju nije uspio značajno napredovati u Odboru za spoljne poslove i obranu Kneseta, gdje je predsjednik Yuli Edelštajn (Likud) obećao da će unaprijediti zakon samo „uz opštu saglasnost“.

Reklame

Povezane vijesti

Lukašenko: Napad na Bjelorusiju značio bi početak trećeg svjetskog rata

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da bi...

Maduro poručuje: Rusija će zaustaviti nacizam u Ukrajini

KARAKAS - Rusija će bez sumnje staviti tačku na...

Britanski ambasador: Pobjediće Tramp; Haris pravi iste greške kao Hilari Klinton

Donald Tramp će pobediti na američkim predsedničkim izborima 5....

Mini potres u Briselu: Evropski komesar za unutrašnje tržište podnio ostavku

BRISEL – Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište,...

Njemački poslanik upozorio: Očekuje nas talas izbjeglica ako Zapad ne podrži Ukrajinu

Ukoliko Zapad povuče podršku Ukrajini u njenom sukobu sa...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име