17.7 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaSvijetPolitikaKalid Šejk Mohamed izbjegao smrtnu kaznu zbog organizovanja 11.septembra

Kalid Šejk Mohamed izbjegao smrtnu kaznu zbog organizovanja 11.septembra

Datum:

SAD su postigle sporazum o priznanju krivice sa Kalidom Šejkom Mohamedom, organizatorom terorističkog napada na Ameriku 11. septembra 2001. godine, i još dvojicom koji su s njim optuženi za planiranje tog terorističkih napada.

Sporazumom će Šejk Mohamed i njegovi pomagači izbjeći smrtnu kaznu, iako su sami bili spremni ne samo da ubiju gotovo tri hiljade nevinih civila, nego u smrt svjesno pošalju i teroriste koji su oteli avione kojima su se zabili u Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Sporazum prije suđenja, postignut nakon 27 mjeseci pregovora, kako ekskluzivno saznaje CNN, garantuje da Šejk Mohamed, Valid Bin Ataš i Mustafa al Havsavi neće biti pogubljeni, a zauzvrat su priznali krivicu za ovaj napad.

„Nakon početka pregovora u martu 2022., trojica muškaraca pristali su da priznaju krivicu po svim tačkama optužnice, uključujući ubistvo 2.976 ljudi“, piše CNN, koji je imao uvid u pismo koje je poslato porodicama stradalih.

Analitičari i eksperti vjeruju da se ovim izbjegava dugo i komplikovano suđenje, koje bi oduzelo mnogo vremena i imalo neizvjestan ishod.

„Vlada se suočila s teškim izazovom da pokrene slučaj koji je bio u zastoju tokom dvije decenije od Mohamedovog hapšenja u Pakistanu 2003. zbog njegove navodne umiješanosti u terorističke napade“, navodi CNN.

Dodaju da je Mohamed 2008. godine optužen za cijeli niz zločina uključujući zavjeru, ubistvo protivno ratnom pravu, napad na civile, napad na civilne objekte, namjerno nanošenje teških tjelesnih povreda, uništavanje imovine kršeći ratno pravo, te terorizam i davanje materijalne podrške terorizme. Vlada SAD je bila najavila da će tražiti smrtnu kaznu za Mohameda.

„Trojica optuženih zavjerenika i dalje će se suočiti sa saslušanjem o izricanju kazne na kojem će strane predstaviti dokaze kako bi se zalagali za odgovarajuću kaznu osim smrtne kazne. Ročište za izricanje kazne neće se održati prije sljedećeg ljeta, navodi se u pismu poslanom porodicama“, navodi CNN, i dodaje da u pismu takođe piše da će porodice tokom suđenja imati priliku da se pogledaju u oči s organizatorima zločina u kojem su stradali njihovi najmiliji.

Reklame

Povezane vijesti

Pokušan atentat na Netanijahua?

Izrael je osujetio iranski plan za atentat na premijera...

Zaharova zagrmjela: „Problem nisu crvene linije, nego zdrav razum“

Portparolka ruskog MSP Marija Zaharova kaže da se izjava...

Mađarska je još jednom stala uz Srbiju i jasno rekla „ne“

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto...

Lukašenko: Napad na Bjelorusiju značio bi početak trećeg svjetskog rata

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da bi...

Maduro poručuje: Rusija će zaustaviti nacizam u Ukrajini

KARAKAS - Rusija će bez sumnje staviti tačku na...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име