16.6 C
Bijeljina
уторак, септембар 17, 2024
NaslovnaSvijetPolitikaOlaš Šolc priprema mirovni plan za Istočni front: Može li Ukrajina prihvatiti...

Olaš Šolc priprema mirovni plan za Istočni front: Može li Ukrajina prihvatiti da ostane bez dijela teritorije?

Datum:

Prema izvještaju italijanskog lista La Repubblica objavljenog 9. septembra, njemački kancelar Olaf Šolc navodno priprema „mirovni plan“ za Ukrajinu kako bi Moskvu doveo za pregovarački sto.

Plan navodno uključuje dopuštanje Rusiji da zadrži ilegalno osvojene ukrajinske teritorije, a zasniva se na hipotezi da bi Kijev nekako prihvatio teritorijalne ustupke. Vijest je izazvala reakcije i Kijeva i Moskve, prenosi BBC Ukrajina.

La Republika kaže da Šolc ima cilj da uđe u istoriju kao „mirovni kancelar“ koristeći rat u Ukrajini da vrati izgubljene političke pozicije. List se poziva na izvore u njemačkom parlamentu koji tvrde da Šolc sa nekim članovima stranke radi na svojevrsnim „minskim sporazumima“ koji bi mogli uključivati ​​prebacivanje dijela ukrajinske teritorije Moskvi.

Iako Šolc nije službeno komentarisao svoje navodne planove o „primirju“, on je u nedavnom intervjuu za njemački kanal ZDF izjavio da bi sljedeća mirovna konferencija trebala uključiti Rusiju. Spomenuo je da je o ovom pitanju razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim s kojim je u „dobrim“ odnosima.

Dogovori su zahtijevali povlačenje trupa, što je bilo nemoguće za Rusiju jer bi izgubila kontrolu nad okupiranim područjima i predstavljanje ruskih okupacionih vlasti u ukrajinskom parlamentu. Ukrajina to nije mogla prihvatiti jer je podrazumijevalo priznavanje entiteta pod ruskom upravom.

Ukrajina nikada nije ratifikovala dokumente i nisu uspjeli uspostaviti trajni prekid vatre jer je u istočnoj Ukrajini trajao rovovski rat niskog intenziteta. Međutim, dali su Ukrajini nekoliko relativno mirnih godina za reformu vojske.

Zašto ova inicijativa ima težinu?

Istina je da su Mađarska i zemlje BRICS-a također imali svoje pokušaje, ali jasno je zašto ova inicijativa ima veću težinu. Razlog je jednostavan: to je inicijativa države koja je druga ili treća najvažnija država globalnog Zapada, ključna država Evropske unije i najvažniji saveznik SAD-a na evropskom kontinentu.

Ako se zemlje globalnog Juga priključe ovome, vjerojatnost za mirovne pregovore se znatno povećava.

Reakcije Rusije i Ukrajine

U odgovoru na objavu, šef Ureda predsjednika Ukrajine Andrii Jermak je rekao da će Ukrajina pristati na mir samo pod uslovom da vrati sve svoje teritorije.

„Isključivo ukrajinska ‘formula mira’, norme međunarodnog prava, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Ovo je jedini put do pravde“, napisao je Yermak na Telegramu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija spremna da razmotri sve prijedloge, ali da prvo želi dobiti detalje inicijative njemačkog kancelara.

„Ne odbacujemo nikakve planove unaprijed, ali moramo razumjeti o čemu se radi. O tome smo i sami saznali iz medija, da se navodno sprema neki plan. Ne znamo koji bi detalji tu mogli biti uključeni“, rekao je Peskov.

Reklame

Povezane vijesti

Maduro poručuje: Rusija će zaustaviti nacizam u Ukrajini

KARAKAS - Rusija će bez sumnje staviti tačku na...

Britanski ambasador: Pobjediće Tramp; Haris pravi iste greške kao Hilari Klinton

Donald Tramp će pobediti na američkim predsedničkim izborima 5....

Mini potres u Briselu: Evropski komesar za unutrašnje tržište podnio ostavku

BRISEL – Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište,...

Njemački poslanik upozorio: Očekuje nas talas izbjeglica ako Zapad ne podrži Ukrajinu

Ukoliko Zapad povuče podršku Ukrajini u njenom sukobu sa...

„Putin je stavio budućnost svoje zemlje na kocku“

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je danas predsednika Rusije...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име