16 C
Bijeljina
петак, септембар 20, 2024
NaslovnaSvijetPolitikaKraj: Američka vojska se totalno povukla

Kraj: Američka vojska se totalno povukla

Datum:

Američka vojska predala je svoju poslednju vojnu bazu u Nigeru lokalnim vlastima, objavilo je američko Ministarstvo odbrane i Ministarstvo odbrane Nigera u zajedničkom saopštenju u ponedeljak.

Primopredaja vazdušne baze 201 u gradu Agadezu usledila je nakon povlačenja američkih trupa ranije ovog meseca iz vazdušne baze 101, male baze dronova u glavnom gradu Nigera Nijameju.

Američke trupe imaju rok do 15. septembra da napuste zemlju Sahel nakon sporazuma sa vlastima Nigerije.

Još nekoliko američkih vojnika ostalo je u Nigeru, uglavnom zbog administrativnih dužnosti u vezi sa povlačenjem. Oni su u američkoj ambasadi.

U martu je nigerska vladajuća hunta okončala sporazum koji je dozvolio američkim trupama da deluju u toj zapadnoafričkoj zemlji. Nekoliko meseci kasnije, zvaničnici dve zemlje objavili su u zajedničkom saopštenju da će američke trupe završiti povlačenje do sredine septembra.

Niger je viđen kao jedna od poslednjih nacija u nemirnom regionu sa kojom bi zapadne nacije mogle da se udruže u borbi protiv rastuće džihadističke pobune. SAD i Francuska su donedavno imale više od 2.500 vojnog osoblja u regionu, a zajedno sa drugim evropskim zemljama uložile su stotine miliona dolara u vojnu pomoć i obuku.

Niger se poslednjih meseci udaljio od svojih zapadnih partnera, okrenuvši se Rusiji. U aprilu su ruski vojni treneri stigli u Niger da ojačaju protivvazdušnu odbranu zemlje.

Nigerovo protjerivanje američkih trupa nakon prošlogodišnjeg puča ima široke implikacije za SAD jer prisiljava trupe da napuste vitalnu bazu koja se koristi za borbe protiv terorizma u Sahelu, velikom regionu južno od pustinje Sahare gdje su grupe povezane sa al. -Kaida i tzv islamske države.

Jedna od ovih grupa, Jama’a Nusrat ul-Islam va al-Muslimin, poznata kao JNIM, aktivna je u Maliju, Burkini Faso i Nigeru i nastoji da se proširi na Benin i Togo.

Reklame

Povezane vijesti

Pokušan atentat na Netanijahua?

Izrael je osujetio iranski plan za atentat na premijera...

Zaharova zagrmjela: „Problem nisu crvene linije, nego zdrav razum“

Portparolka ruskog MSP Marija Zaharova kaže da se izjava...

Mađarska je još jednom stala uz Srbiju i jasno rekla „ne“

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto...

Lukašenko: Napad na Bjelorusiju značio bi početak trećeg svjetskog rata

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da bi...

Maduro poručuje: Rusija će zaustaviti nacizam u Ukrajini

KARAKAS - Rusija će bez sumnje staviti tačku na...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име