21.6 C
Bijeljina
среда, септембар 25, 2024
NaslovnaSvijetPolitikaIzvještaj ruskog ministarstva: Predstavnici srpskog naroda u BiH pod najvećim udarom

Izvještaj ruskog ministarstva: Predstavnici srpskog naroda u BiH pod najvećim udarom

Datum:

MOSKVA – Rusko Ministarstvo spoljnih poslova u najnovijem izvještaju o slučajevima veličanja nacizma, širenja neonacizma i drugih praksi konstatuje da se predstavnici srpskog naroda u BiH nalaze pod najvećim udarom, a da pomirenju ne doprinosi aktivnost visokog predstavnika.

Prema navodima MIP-a Ruske Federacije pomirenju državotvornih naroda ne doprinosi aktivnost visokog predstavnika, koji do danas ima „spoljni protektorat“ nad BiH.

Tako je, kao odgovor na odbijanje srpskog naroda da prizna validnost „genocidnih“ presuda Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, uključujući i pokušaje da se iskoriste za učvršćivanje teze o „kolektivnoj odgovornosti“ visoki predstavnik je, mimo parlamentarne procedure, uneo u Krivični kodeks zemlje izmene, koje predviđaju krivičnu odgovornost za „odricanje genocida“, koji, suštinski omogućavaju gonjenje srpskih aktivista.

Pritom, dodaje se u izvještaju, postojanje do danas spoljnog protektorata oličenog u Kancelariji visokog predstavnika u potpunoj je suprotnosti sa principima pravne države.

Akti visokog predstavnika su, zapravo, isključive odluke stranog građanina, koje imaju primat u odnosu na zakone i na njih ne može biti uložena žaba, uključujući u sudskom postupku, naglašava se u izvještaju MIP-a.

Ovo se dešava usljed toga, što sudski sistem BiH i bez toga odlikuje visok stepen politizacije i etničke orijentisanosti, prenosi „Sputnjik“.

Konkretno, 70/80 odsto svih slučajeva ratnih zločina tokom oružanog sukoba otvara se protiv predstavnika srpskog naroda. Zlodjela predstavnika drugih etničkih naroda često se ignorišu, navodi se u izvještaju.

Pored fizičkog nasilja i mržnje na nacionalnoj osnovi, napominju iz ruskog MIP-a, Srbi se suočavaju sa suprotstavljanjem vlasti Federacije BiH njihovom povratku i ponovnom uspostavljanju svojih prava na imovinu u kojoj su živeli pre oružanog sukoba.

Ističe se i da su u muslimansko-hrvatskoj Federaciji BiH uz dopuštenje lokalne političke elite evidentni i pokušaji prikazivanja u drugačijem svjetlu nacističkih pomagača.

U gradovima sa prevashodno bošnjačkim stanovništvom, nakon oružanog sukoba 1992-1995. godine u njihovu čast preimenovan je dio ulica, koje su nosile imena jugoslovenskih partizana i antifašista, navodi se u izvještaju.

Ističe se da se rukovodstvo i stanovništvo Republike Srpske i srpski narod u BiH zalažu protiv revizionizma i revidiranja rezultata Drugog svjetskog rata, aktivno propagirajući antifašističke ideje.

Konstatovano je da situacija u BiH povodom širenja neonacističke ideologije i različitih oblika netrpeljivosti tokom posljednjih godina nije pretrpjela principijelne promjene.

Opšta atmosfera napetosti u odnosima državotvornih naroda dovodi do toga da određene grupe stanovništva postaju žrtve manifestacija netolerancije ostatka društva, navode iz ruskog MIP-a i ističu da se pod najvećim udarom nalaze predstavnici srpskog naroda, da se dešavaju skrnavljenja pravoslavnih grobalja i crkava, pljačke.

Ističe se da predstavnici bošnjačke političke elite promovišu teze o borbi protiv okupatora i o „spoljnoj agresiji“ kako u godinama rata, tako i devedesetih godina prošlog vijeka, bacajući akcenat na to da su u oba slučaja uspjeli da odbrane „jedinstvenu i nedjeljivu“ BiH.

Povremeno, dodaju iz ruskog MIP-a, u BiH se dogode sukobi navijača fudbalskih klubova, a tokom posljednjeg sukoba bošnjačkih i hrvatskih navijača, Hrvati su više puta koristili nacističku simboliku, a i danas uzvikuju ustaške, kao i parole drugih hrvatskih ratnih zločinaca.

Navedene ocjene ponašanja dio su sveobuhvatnog godišnjeg izvještaja objavljenog na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije „o situaciji sa veličanjem nacizma, širenju neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i s njima povezane netrpeljivosti“.

Reklame

Povezane vijesti

Bivši američki agent CIA: Nakon ovog poteza SAD uslediće nuklearni rat

Globalni nuklearni rat će navodno početi iste noći kada...

Šolče, preživeo si

Nemački kancelar Olaf Šolc "izbegao je metak" u nedelju,...

Zelenski stigao u SAD: „Ovo će odlučiti budućnost rata“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je sinoć u SAD,...

Tramp kratko poručio: „Ne“

Donald Tramp je isključio mogućnost da će se ponovo...

Kucnuo je čas: Putin cilja Ameriku?

Ruske obaveštajne službe pojačavaju prisustvo u Meksiko Sitiju kako...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име