16.6 C
Bijeljina
уторак, септембар 17, 2024
NaslovnaSvijetPolitikaItalijanski zdravstveni radnici traže da ih vojska štiti od napada pacijenata

Italijanski zdravstveni radnici traže da ih vojska štiti od napada pacijenata

Datum:

Sindikati ljekara i medicinskih sestara u Italiji pozvali su vlasti da angažiraju vojsku u bolnicama, kao reakciju na povećan broj napada pacijenata i njihovih srodnika na zdravstvene radnike.

U jednom od posljednjih videosnimaka na društvenim mrežama se vide zaposlenici bolnice u Foggiji, na jugu zemlje, zabarikadirani u jednoj prostoriji. Zabarikadirali su se kada je u bolnicu došlo 50 srodnika i prijatelja 23-godišnjakinje koja je preminula nakon hitne operacije. Tom prilikom su pojedini zaposlenici povrijeđeni. Ovaj slučaj se dogodio u petak, 6. septembra.

Spomenuta bolnica je dva dana kasnije prijavila još jedan napad, tj. da je pacijent udarao tri medicinske sestre hitne pomoći. U utorak, 10. septembra, pacijent je napao ljekara u bolnici u Casaranu.

Još dva fizička napada su ove sedmice prijavljena u pokrajini Napulj, gdje su zdravstveni radnici naveli da se napad dogodio nakon što su pacijenti i njihove porodice zamoljeni da sačekaju svoj red. Rođak jednog pacijenta je prošli mjesec u Palermu udario stažistu u bolnici.

Antonio De Palma, predsjednik sindikata Nursing Up, izjavio je da nikada nije bio ovoliki nivo opasnosti i agresivnosti. Pozvao je nadležne da se hitno pozabave ovom situacijom i da razmotre angažman vojske u zdravstvenim ustanovama.

Predsjednik italijanske Federacije medicinsko-naučnih društava (Fism) Loreto Gesualdo je predložio da se na tri godine onemogući besplatna zdravstvena zaštita onima koji napadaju zdravstvene radnike i/ili oštete zdravstvenu ustanovu.

Prema podacima Fisma, prošle godine je registrirano više od 16.000 verbalnih i fizičkih napada na zdravstvene radnike. Prošle godine je 62-godišnjak osuđen na 16 godina zatvora zbog ubistva ljekara 2022. ispred bolnice u Milanu. Osuđenik je tvrdio da je dobio terapiju koja je bila beskorisna.

Reklame

Povezane vijesti

Maduro poručuje: Rusija će zaustaviti nacizam u Ukrajini

KARAKAS - Rusija će bez sumnje staviti tačku na...

Britanski ambasador: Pobjediće Tramp; Haris pravi iste greške kao Hilari Klinton

Donald Tramp će pobediti na američkim predsedničkim izborima 5....

Mini potres u Briselu: Evropski komesar za unutrašnje tržište podnio ostavku

BRISEL – Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište,...

Njemački poslanik upozorio: Očekuje nas talas izbjeglica ako Zapad ne podrži Ukrajinu

Ukoliko Zapad povuče podršku Ukrajini u njenom sukobu sa...

„Putin je stavio budućnost svoje zemlje na kocku“

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je danas predsednika Rusije...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име