16.6 C
Bijeljina
уторак, септембар 17, 2024
NaslovnaSvijetPolitikaErdogan: "Krim treba vratiti Ukrajini"

Erdogan: „Krim treba vratiti Ukrajini“

Datum:

Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske, rekao je da bi se Krim trebao vratiti Ukrajini u skladu s međunarodnim pravom. On je ovo poručio u video obraćanju sudionicima samita čelnika Krimske platforme.

Erdogan je istakao da je aneksija Krima, kojoj se Turska od početka protivila, dodatno produbila patnju krimskih Tatara koji su prije 80 godina deportirani s poluostrva.

„Naša podrška teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine je nepokolebljiva. Povratak Krima Ukrajini je zahtjev međunarodnog prava“, poručio je Erdogan.

Naglasio je da je osiguranje sigurnosti i dobrobiti krimskih Tatara jedan od prioriteta spoljne politike Turske. Erdogan je takođe naglasio da krimski Tatari imaju pravo živjeti slobodan, siguran i miran život u svojoj domovini.

„Zadovoljstvo je što je u junu Nariman Dzhelyal, zamjenik predsjednika Narodne skupštine krimskih Tatara, oslobođen nakon gotovo tri godine zarobljeništva. Nadamo se brzom oslobađanju svih krimskih Tatara, uključujući braću Asana i Aziza Akhtemova“, poručio je Erdogan.

Erdogan je izrazio nadu da će rat u Ukrajini završiti pravednim i trajnim mirom temeljenim na teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Samit Krimske platforme održava se u Kijevu 11. septembra. Na samitu Krimske platforme, između ostalih, učestvuju premijer Letonijw i predsjednik Litvanije; premijer Hrvatske; predsjednik češkog Senata; američki državni sekretar i britanski ministar spoljnih poslova, te predsjednik moldavskog parlamenta.

Reklame

Povezane vijesti

Maduro poručuje: Rusija će zaustaviti nacizam u Ukrajini

KARAKAS - Rusija će bez sumnje staviti tačku na...

Britanski ambasador: Pobjediće Tramp; Haris pravi iste greške kao Hilari Klinton

Donald Tramp će pobediti na američkim predsedničkim izborima 5....

Mini potres u Briselu: Evropski komesar za unutrašnje tržište podnio ostavku

BRISEL – Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište,...

Njemački poslanik upozorio: Očekuje nas talas izbjeglica ako Zapad ne podrži Ukrajinu

Ukoliko Zapad povuče podršku Ukrajini u njenom sukobu sa...

„Putin je stavio budućnost svoje zemlje na kocku“

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je danas predsednika Rusije...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име