9.9 C
Bijeljina
петак, септембар 13, 2024
NaslovnaSvijetEkonomijaKorejanci izbacili Amerikance: Uložena žalba!

Korejanci izbacili Amerikance: Uložena žalba!

Datum:

Američka kompanija Vestinghaus, neuspešni kandidat na češkom tenderu za izgradnju dva nova bloka u nuklearnoj elektrani Dukovani, uložila je zvaničnu žalbu na odluku vlade u Pragu da izabere konkurentsku firmu KHNP za ovaj projekat.

Vestinghausova žalba se odnosi na spor oko licence za nove tehnologije nuklearnih reaktora, prenosi portal Hospodaržske novini.

Korejski nuklearni program zasnovan je na američkoj tehnologiji, a dve zemlje imaju dugogodišnju saradnju u oblasti nuklearne energije.

Do spora je došlo u trenutku kada su ambicije Korejaca prevazišle granice matične zemlje i KHNP je počeo da nudi svoje reaktore svetu.

Amerikanci sada smatraju da je kompaniji KHNP potrebna dozvola za izgradnju svojih reaktora tipa APR van Južne Koreje, pa i u Češkoj.

Portparol češkog energetskog diva ČEZ smatra da žalba nije moguća pošto tender za izgradnju novih nuklearnih blokova ima bezbednosni izuzetak i on se ne može preispitati.

Vlada Češke odlučila je jednoglasno 18. jula da južnokorejskoj kompaniji KHNP poveri izgradnju dva nova bloka u nuklearnoj elektrani Dukovani i nastavi pregovore sa ovom kompanijom za gradnju još dva bloka u drugoj češkoj nuklearnoj elektrani Temelin.

Korejska ponuda je bila bolja u praktično svim ocenjivanim kriterijumima u odnosu na konkurenciju, izjavio je tada premijer Češke Petr Fiala.

Prema njegovim rečima, cena za izgradnju jednog bloka je 200 milijardi čeških kruna odnosno približno 7,9 milijardi evra, tako da će Prag izdvojiti ukupno 15,8 milijardi evra za dva nova bloka koji se grade istovremeno, prenosi portal idnes.cz .

Reklame

Povezane vijesti

Tramp najavio pokretanje nove platforme za kripto valute

VAŠINGTON - Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i kandidat...

Njemački auto-giganti u grdnim problemima

U utorak su na Frankfurtskoj berzi najviše pale deonice...

Ilon Mask uskoro postaje prvi bilioner na svijetu

Američki biznismen Ilon Mask je na putu da do...

Prije 10 godina napravili pravi korak – sad uzimaju i po 120.000 evra

Narodna izreka "ko umije, njemu dvije" najbolje ilustruje dovitljivost...

Konretni koraci SAD da se svijet oslobodi zavisnosti ruskog uranijuma

Francuska državna kompanija za proizvodnju nuklearnog goriva Orano izabrala...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име