12.1 C
Bijeljina
понедељак, септембар 16, 2024
NaslovnaSvijetEkonomijaEvo šta je Voren Bafet uradio sa svojim akcijama Epla

Evo šta je Voren Bafet uradio sa svojim akcijama Epla

Datum:

Slučajnost ili master plan? Investitor Voren Bafet sada poseduje potpuno isti broj akcija Applea kao i Coca-Cole, nakon što je prepolovio udeo u tehnološkom gigantu.

Mnogi Bafetovi sledbenici primetili su zanimljiv podatak nakon što je poslednja regulatorna prijava “13-F” otkrila udele Berkshire Hathawaya u kapitalu na kraju drugog tromesečja. Naime, dokument je pokazao identičan broj deonica od 400 miliona u Appleu i Coca-Coli, Bafetovoj najstarijoj i najdužoj poziciji deonica.

Nekima je to bio znak da je “Oracle of Omaha” završio s prodajom svog udela u proizvođaču iPhonea.

“Ako Bafet zaista voli okrugle brojeve, možda je ovo kraj dalje prodaje deonice Applea”, rekao je Dejvid Kas, profesor finansija na poslovnoj školi Robert H. Smith na Univerzitetu Merilend. „Kao što je Coca-Cola ‘stalni’ holding za Bafeta, to može biti i Apple.”

93-godišnji legendarni investitor prvi je put kupio 14.172.500 deonica Coca-Cole davne 1988. i povećao svoj udeo na 100 miliona deonica do 1994. Zbog dva kruga podele deonica 2-za-1 2006. i 2012. godine, Berkshireov Coca-Cola holding postao je 400 miliona dionica.

Ljubav od malih nogu

Bafet je rekao da je otkrio kultno bezalkoholno piće kada je imao samo 6 godina. Godine 1936, Bafet je počeo da kupuje šest po 25 centi u porodičnoj prodavnici Coca-Cole da bi je prodavao po komšiluku za pet centi više. Bafet je rekao da je tada shvatio “izuzetnu potrošačku privlačnost i komercijalne mogućnosti proizvoda”.

Čini se da ulaganje u visokotehnološke kompanije kao što je Apple prkosi Bafetovim dugogodišnjim principima ulaganja vrednosti, ali poznati investitor ga je tretirao kao kompaniju za potrošačke proizvode poput Coca-Cole, a ne kao ulaganje u tehnologiju.

Bafet je podsticao bazu vernih kupaca iPhonea, rekavši da bi ljudi odustali od svojih automobila pre nego što se odreknu svojih pametnih telefona. Čak je nazvao Apple drugim najvažnijim poslom nakon Berkshireovog klastera osiguravača.

Stoga je za neke bilo šokantno kada je otkriveno da je Berkshire u drugom kvartalu ove godine odustao od više od 49% udela u proizvođaču iPhonea.

Mnogi su sumnjali da je to deo upravljanja portfoliom ili većeg ukupnog pogleda na tržište, a ne predviđanje o budućim izgledima Applea. Prodaja je smanjila Appleov udeo u Berkshireovom portfelju na oko 30% sa skoro 50% na kraju prošle godine.

I s obzirom na ovaj okrugli broj, čini se da je na mestu koje Bafet preferira za svoje najcjenjenije i najduže držane deonice.

Ipak, neki su rekli da bi to mogla biti čista slučajnost.

“Mislim da Bafet ne razmišlja na taj način”, rekao je Bil Stoun, glavni investicioni direktor u Glenview Trust Co. i deoničar Berkshirea.

Ali na godišnjem sastanku Berkshirea u maju, Bafet je uporedio to dvoje i naveo da je period održavanja za oba neograničen.

“Mi posedujemo Coca-Colu, što je divan posao”, rekao je Bafet. “Posedujemo i Apple, što je još bolji posao, i posedovaćemo – osim ako se ne dogodi nešto zaista izvanredno – i Apple i American Express i Coca-Colu.”

Reklame

Povezane vijesti

Deficit SAD 1.900.000.000.000 dolara

Američki budžetski deficit primakao se pred kraj fiskalne godine...

Velika Britanija pred bankrotom?

Predviđa se da će se britanski državni dug skoro...

Tramp najavio pokretanje nove platforme za kripto valute

VAŠINGTON - Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i kandidat...

Njemački auto-giganti u grdnim problemima

U utorak su na Frankfurtskoj berzi najviše pale deonice...

Ilon Mask uskoro postaje prvi bilioner na svijetu

Američki biznismen Ilon Mask je na putu da do...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име