12.1 C
Bijeljina
понедељак, септембар 16, 2024
NaslovnaSvijetEkonomijaCrne prognoze iz Rusije za Putina

Crne prognoze iz Rusije za Putina

Datum:

Rezerve rada i proizvodnje u Rusiji praktično su iscrpljene.

Centralna banka Rusije, koja je podigla ključnu stopu na 18 posto godišnje sa prethodnih 16 posto, i dalje ocenjuje stanje ruske ekonomije kao znatno pregrejanu, a regulator smatra da je zaoštravanje monetarne politike neophodno kako bi se u budućnosti izbegao scenario stagflacije.

„Stopa rasta BDP-a ostala je visoka u prvom i drugom tromesečju, dok se inflacija ubrzala. To znači da je ekonomija još uvek u stanju značajnog pregrejavanja“, izjavila je guvernerka Centralne banke Elvira Nabiulina na press konferenciji nakon sastanka Upravnog odbora Centralne banke Rusije.

Nabiulina je rekla da su rezerve rada i proizvodnih kapaciteta „praktično iscrpljene“.

„Nedostatak tih resursa mogao bi da dovede do situacije da bi se stopa ekonomskog rasta usporila uprkos svim pokušajima podsticanja potražnje, a sav podsticaj otišao bi u ubrzavanje inflacije. U suštini, to je stagflacijski scenario, a mogao bi se izbeći po ceni duboke recesije. Današnje dodatno pooštravanje naše politike trebalo bi da spreči ovaj scenario“, rekla je Nabiulina objašnjavajući odluku banke o stopi.

Ulaganja koja preduzeća upućuju u svrhu povećanja produktivnosti rada imaće efekat „tek s vremenom“. Štaviše, sposobnost preduzeća da se opreme tehnički je ograničena zbog povećanih troškova opreme i drugih resursa usred rastuće inflacije i sankcija, smatra Nabiulina.

„Iako bi ponuda dobara i usluga trebalo da nastavi da se širi pod ovim uslovima, to se neće dogoditi tako brzo kao što potražnja trenutno raste“, rekla je Nabiulina.

Centralna banka Rusije je u petak povisila ključnu stopu za 200 baznih bodova na 18 posto godišnje. Regulator je takođe povisio svoju prognozu rasta BDP-a zemlje na 3,5-4,0 posto za 2024. s 2,5-3,5 posto u izgledima za april.

CBR je takođe smanjio svoju prognozu rasta BDP-a na 0,5-1,5 posto u 2025. s 1,0-2,0 posto, te na 1,0-2,0 u 2026. s 1,5-2,5. CBR očekuje privredni rast od 1,5-2,5 posto u 2027.

CBR je takođe znatno povisio svoju prognozu inflacije na 6,5-7 posto za 2024. s prethodnih očekivanja od 4,3-4,8 posto.

Reklame

Povezane vijesti

Deficit SAD 1.900.000.000.000 dolara

Američki budžetski deficit primakao se pred kraj fiskalne godine...

Velika Britanija pred bankrotom?

Predviđa se da će se britanski državni dug skoro...

Tramp najavio pokretanje nove platforme za kripto valute

VAŠINGTON - Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i kandidat...

Njemački auto-giganti u grdnim problemima

U utorak su na Frankfurtskoj berzi najviše pale deonice...

Ilon Mask uskoro postaje prvi bilioner na svijetu

Američki biznismen Ilon Mask je na putu da do...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име