17.7 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaSvijetEkonomijaAzijski div tempom rasta nadmašio Kinu

Azijski div tempom rasta nadmašio Kinu

Datum:

Indonezijski BDP snažno je porastao i u drugom tromesečju zahvaljujući potrošnji domaćinstava i ulaganjima, pokazali su službeni podaci, naznačivši da je najveća ekonomija jugoistočne Azije tempom rasta nadmašila Kinu.

Aktivnost u indonezijskoj privredi porasla je od aprila do juna za 5.05 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a gotovo istu stopu rasta beležila je i na početku godine, prema podacima koje je u ponedeljak objavila indonezijska statistička kancelarija.

Na tromesečnom nivou uvećana je za 3.79 posto. Potrošnja domaćinstava skočila je u prazničnoj sezoni za 4.93 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a državna potrošnja za 1.42 posto, prenosi Indeks.

Ulaganja kompanija porasla su za 4.43 posto. Izvoz je na godišnjem nivou skočio za 8.28 posto, a u gotovo istom postotku porastao je i uvoz.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procenio je u aprilu da će indonezijska privreda ove godine porasti za pet posto, a gotovo istu stopu rasta očekuju i u 2025. godini. To bi značilo da bi Indoneziju u grupi azijskih ekonomija u razvoju i u nastajanju pretekla samo Indija, čiji bi BDP u ovoj godini trebao da poraste za 6.8 posto i za 6.5 posto u 2025.

Kineska ekonomija trebala bi pak ove godine po MMF-ovim proračunima da poraste za 4.6 posto i za 4.1 posto u 2025. Od aprila do juna aktivnost je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje uvećana za 4.7 posto, izvestila je statistička kancelarija. Na početku godine bila je porasla za 5.3 posto.

Reklame

Povezane vijesti

Ova zemlja je sada najveći kupac zlata na svetu

Cene zlata su na rekordnom nivou, a razlog za...

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za...

Deficit SAD 1.900.000.000.000 dolara

Američki budžetski deficit primakao se pred kraj fiskalne godine...

Velika Britanija pred bankrotom?

Predviđa se da će se britanski državni dug skoro...

Tramp najavio pokretanje nove platforme za kripto valute

VAŠINGTON - Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i kandidat...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име