18.8 C
Bijeljina
субота, октобар 19, 2024
NaslovnaSportTenisNajveće rivalstvo u istoriji tenisa danas odlazi u istoriju: "The last dance"...

Najveće rivalstvo u istoriji tenisa danas odlazi u istoriju: „The last dance“ Novaka i Nadala

Datum:

Ono što su organizatori možda potajno želeli, uspeli su i da dobiju na „Slemu šest kraljeva“, jer će srpska i španska teniska legenda još jednom imati priliku za spektakl, ovaj put na egzibiciji u Rijadu

Novak Đoković će u subotu od 18.30 igrati protiv Rafaela Nadala, što će biti poslednji okršaj najvećeg rivalstva u istoriji tenisa. Niko u open eri nije odigrao više međusobnih duela, tačno 60 takmičarskih mečeva (31-29 za srpskog asa).

Posebno je zanimljivo da će prvi put igrati za treće mesto, na ATP turnirima takav koncept ne postoji, a na Olimpijskim igrama nisu igrali za bronzu, što će učiniti da su se sreli gotovo u svim fazama turnira. Najviše uglavnom u četvrtfinalu ili kasnije.

Đoković je na egzibiciji u Rijadu poražen od Janika Sinera sa 6:2, 6:7(0), 6:4, Nadal je kapitulirao pred Karlosom Alkarazom sa 6:3, 6:2 i tako smo dobili dva generacijska spektakla. Dvojica koji su obeležili tenis u poslednjih 20 godina i dvojica koji će nositi to breme sledećih 10 ili 15.

Okršaji su na programu u subotu, kako bi se izigrala pravila ATP po kojima egzibicija ne može da traje više od dva uzastopna dana, pa je petak bio dan pauze. Meč će se još jednom gledati samo preko društvene mreže X…

Zanimljivo je da se Đoković veselio tom potencijalnom duelu i želeo da još jednom deli teren sa Nadalom. Tako je ušao u istoriju pošto je Španac protiv Đokovića odigrao i poslednji takmičarski meč, u drugom kolu Olimpijskih igara kada je Srbin slavio sa 6:1, 6:4, ali i verovatno poslednji singl meč Španca ikada. Očekuje se da se Nadal oprosti u Dejvis kupu, ali to u okviru dubl meč za Španiju. Tako je napravio čitav krug, jer je upravo u Seviliji i debitovao za Španiju u profesionalnom tenisu.

 

I dok se Đoković veselio tom potencijalnom meču, Nadal je smatrao da je već dovoljno igrao protiv Noleta. Zbog toga se nasmejao i rekao da bi voleo da preskoči taj susret i pre nego što je završio meč protiv Alkaraza.

 

„Pa, igrali smo mnogo puta, ne moramo ponovo (smeh). Ali, to je uvek bio veliki izazov i sjajno rivalstvo. On je igrač koji me je uvek gurao na najvišem nivou, prema granicama. Mislim da imamo isti osećaj jedno prema drugom. Obojica smo se sa Rodžerom Federerom gurali na sledeći nivo, jer je protivnik uvek bio veoma jak i stalno moramo da se usavršavamo i usavršavamo da bismo mogli da nastavimo da se takmičimo na nivou koji nam je potreban da bismo imali uspeh“, ispričao je Rafa.

„Da imam Novaka ispred mene, pa to je nostalgična stvar. Suočili smo se nebrojen broj puta, pa obećava da će biti još jedan uzbudljiv meč“, naglasio je Nadal.

Ujedno će to biti trešnja na torti najvećeg rivalstva u istoriji, ali je ostavljeno pitanje i šta će Srbin posle ovog turnira u Rijadu. Poručio je još jednom da nije prelomio, ali je činjenica da je igra u novim, belim patikama jasna poruka da će verovatno nastupati još do kraja sezone. Da li će to biti na mastersu u Parizu koji počinje krajem oktobra ostaje da se sazna vrlo, vrlo brzo.

Odlična vest je što je Đoković pokazao da se polako vraća na onaj nivo na kom je tokom 2023. godine dominirao svetskim tenisom. Protiv Sinera je odigrao fantastičan meč, stizao i do brejk lopti čime je prekinuo post od dva susreta. U Rijadu je došao do prave forme, ali i do novca. Možda je to zalet za furiozni kraj sezone i početak nove. Upravo to mu je potrebno sada.

Reklame

Povezane vijesti

Karte za Nadalov posljednji meč dostigle nevjerovatnu cijenu na crnom tržištu

Cijene karata za potencijalni posljednji meč Rafaela Nadala u...

Đere ubjedljivom pobjedom prošao u drugo kolo ATP turnira u Stokholmu

Srpski teniser Laslo Đere plasirao se u drugo kolo...

Olga Danilović osvojila turnir u Španiji: Najbolji plasman u karijeri

Najbolja srpska teniserka, Olga Danilović osvojila je turnir u...

Đoković: Planiram da igram i sljedeće sezone

Srpski teniser Novak Đoković rekao je da planira da...

Siner: Igrati protiv Novaka je jedna od najtežih stvari, on je legenda

Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen je sa 2:0...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име