14.9 C
Bijeljina
петак, септембар 20, 2024
NaslovnaSportTenisPolemika zbog Đokovića: "Ako se vrati za Olimpijske igre..."

Polemika zbog Đokovića: „Ako se vrati za Olimpijske igre…“

Datum:

Meč Karlosa Alkarasa i Janika Sinera nije baš uverio ljubitelje tenisa da je ovaj sport u sigurnim rukama, kada Novak Đoković ode u penziju.

Srpski teniser je na Rolan Garosu doživeo povredu meniskusa zbog kojeg je morao na artroskopiju, a ovakvi problemi u tim godinama (37) svakako pojačavaju priče o kačenju reketa o klin.

O Novakovom okončanju karijere uglavnom se govori iz rezultatske perspektive, međutim, tokom pariskog Grend slema, na red je došla i ta zdravstvena.

Tačnije, koliko će Novakovo telo uspeti da ostane na adekvatnom nivou kojim može da parira mlađim momcima i izazivačima.

Alkaras i Siner su svakako glavni i upravo su njih dvojica odigrala polufinalni susret u Parizu, koji je manje-više razočarao, uprkos činjenici da su na terenu proveli više od četiri sata.

Karlos je slavio posle preokreta sa 3-2 i tako obezbedio finale, ali ni tih pet setova nisu uspeli da ih „rehabilituju“ kod publike željne vrhunskog tenisa, kakav su nekada pružali pre svega članovi „velike trojke“.

Zapravo, neubedljiv meč Španca i Italijana samo nas je podsetio kakvo su „zaveštanje“ Novak, Rafa i Rodžer ostavili iza sebe.

„Razočaranje zbog meča Alkaras – Siner podsetilo je koliko su Federer, Nadal i Đoković bili ‘nehumani’ u poslednjih 20 godina“, rekao je Adrijen Bez, novinar francuskog „Le Figara“.

„Rafa iz prve runde bi pobedio danas. Isto bi uradio i Novak sa pokidanim meniskusom“, kazala je jedna francuska koleginica nakon prva tri seta meča Karlosa i Janika.

Kvalitet i intenzitet su se u nastavku meča povećali, ali ona je definitivno bila u pravu. Toliko neiznuđenih grešaka i preterane nervoze kod obojice nije bilo baš lepo gledati.

„Tenis bi mogao da bude u problemu ako Novak ne dođe na Vimbldon. Snuker zna sve o tome. Ne mogu da priušte da izhgube Ronija O’Salivena. Golf se i dalje oslanja na Tajgera Vudsa. Interesovanje za atletiku je opalo otkako je Jusein Bolt prestao da se takmiči. Isto bi moglo da pogodi i tenis. Postoje zvezde kao što su Karlos Alkaras i Janik Siner, ali nisu ni blizu te kategorije. Neki ljudi prevazilaze sport i zlata su vredni. Đoković je jedan od takvih i sada je potreban više nego ikada“, kaže Majkl Mekenzi iz britanskog „Ekspresa“

Oporavak od ovakve povrede kakvu je doživeo Novak ne bi trebalo da traje dugo, ali je Vimbldon, koji kreće već 1. jula svakako pod velikim znakom pitanja, vrlo verovatno i otpisan u kalendaru srpskog asa.

Glavni fokus Đokovića biće na Olimpijskim igrama u Parizu, koje su na programu od 26. jula, upravo na terenima Rolan Garosa.

„Đoković ako se vrati na vreme za Olimpijske igre mogao da ima prednost u svežini u odnosu na rivale, koji su morali da igraju Vimbldon, ali i da menjaju podlogu, da sa šljake prelaze na travu i nazad na šljaku. Ali, ne postoje ni garancije da će Đoković igrati sa istim intenzitetom i velikom preciznošću odmah po povratku na Tur. Izazov sa meniskusom je u tome što u tom predelu postoji nizak protok krvi, što može usporiti zarastanje. Drugi izazov je i taj što Đoković ima 37 godina“, ističe Kristofer Klari, novinar „Njujork Tajmsa“.

Zlato na Igrama je jasan cilj, fali mu da „obrne igricu“ i tako zapečati status najvećeg ikada (GOAT), ali pojedini smatraju da Novak i dalje veće šanse ima na Slemovima.

„Ako se vrati i bude fizički spreman, dajem mu više šansi da osvoji slem, nego Olimpijske igre. Zašto to kažem? Zato što ima veće šanse kada se igra na tri dobijena seta. Čak i ako izgubi set, dva, može da se vrati i da preokrene. Na Igrama ako izgubite jedan set, imate manje vremena za povratak, jer se igra na dva dobijena seta. Dobrim igračima mečevi na tri dobijena seta daju više šansi da se vrate. Potrebno je tu i malo sreće na žrebu, što može da se desi na Olimpijskim igrama, ima igrača koji nisu toliko dobro rangirani iz pojedinih zemalja“, kaže Ubaldo Skanagata, iskusni italijanski novinar.

Reklame

Povezane vijesti

Đoković ludovao u noćnom klubu, pevao čuveni hit, a onda se pojavila Kamelija i ispunila mu obećanje

Najboljji teniser planete Novak Đoković odlično je iskoristio dolazak...

Nadal: „Federer je igrao najbolje, a najbolji svih vremena je…“

Nekadašnji trener Rafaela Nadala, Toni Nadal izjavio je da...

Siner podržao Federera: On je GOAT

Italijanski teniser Janik Siner vjeruje da je najveći svih...

Siner osvojio US Open i oborio rekord star 47 godina

Janik Siner je po prvi put u karijeri postao...

Arina Sabalenka osvojila US Open

Arina Sabalenka je nova šampionka US Opena. U velikom finalu,...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име