17.7 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaSportOlimpijske Igre 2024Riječ struke – "Iman Helif je žena, samo proizvodi više hormona"

Riječ struke – „Iman Helif je žena, samo proizvodi više hormona“

Datum:

Kontroverzna pobeda alžirske bokserke Iman Helifi nad Italijankom Anđelom Karini praktično bez borbe izazvala je tektonske poremećaje u svetu sporta. Žestoke osude pre svega.

Italijanska takmičarka je predala meč posle samo 45 sekundi jer je videla sa kim ima posla. Sa jačom od sebe. Mnogo jačom takmičarkom koja je zbog viška hormona bila suspendovana sa Svetskog prvenstva ali joj je MOK dozvolio da se nadmeće u Parizu.

Talas osude i kritika stiže sa svih strana sveta, govori se o „porazu olimpizma“, „neravnopravnoj borbi jačeg i slabijeg pola“ i tako dalje. Sve očekivano.

Screenshot

A šta kaže struka?

Iz Italije, zemlje iz koje dolazi poražena, javila se Silvija Kamporesi, jedan od vodećih eksperata na polju sportske medicine, sportske nauke i etike u sportu.

Ona nema dilemu kada je reč o Alžirki.

„Koliko sam pročitala, ona je osoba sa „varijacijama polnih karakteristika“ (Vcs/Dsd), što takođe može dovesti do hiperandrogenizma, odnosno proizvodnje hormona veće od hipotetičkog ženskog proseka. To se dešava zbog različitih faktora“, kaže Kamporesi, inače profesorka sportske etike i integriteta na Univerzitetu u belgijskom Levenu.

Kamporesi je bila odgovorna za program bioetike i društva na Kraljevskom koledžu u Londonu. Ona je jedan od četiri spoljna stručna savetnika za etiku u WADA (Svetska antidoping agencija) i autor je knjige „Bionička tela i genetski modifikovani sportisti u sportu“.

Objasnila je prethodno izrečeno o „varijacijama polnih karakteristika“

„Sindrom policističnih jajnika. Pogađa između 8 i 13 procenata žena. Da li i njih treba isključiti? Procenjuje se da je umesto njih između 0,018 i 1,7 procenata ljudi sa varijacijama polnih karakteristika. Svaka osoba je drugačija. Ovde govorimo o prirodnim uslovima i endogenoj proizvodnji, a ne o dopingu.

Na pitanje sagovornika – čemu onda sve ove kontroverze, doktorka Kamporesi kaže:

„Ima malo seksizma. Endogene genetske prednosti su, očigledno, dobre samo za mušku kategoriju. Ali postoji još nešto, možda… Sve žene koje se podvrgnu ovim genetskim testovima dolaze sa juga sveta. Nadajmo se da je to samo slučajnost. Nauka može pomoći, ali ne nudi ništa. Pitanje je etičko. Sport, kao i društvo, mora tražiti inkluziju, a ne isključenje“.

Reklame

Povezane vijesti

spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име