17.7 C
Bijeljina
четвртак, септембар 19, 2024
NaslovnaSportOlimpijske Igre 2024Pešić o motivaciji, Bogdan o zajedništvu: Slažem se selektorom Herbertom, finale su...

Pešić o motivaciji, Bogdan o zajedništvu: Slažem se selektorom Herbertom, finale su trebali igrati Srbija i Njemačka

Datum:

Košarkaška reprezentacija Srbije doputovala je u Beograd. Medijima su se obratili selektor Svetislav Pešić i kapiten Bogdan Bogdanović.

Selektor Nemačke je završio misiju, vodiće Bajern od naredne godine, rekao je da je meč Srbije i Nemačke mogao biti finale, kako komentarišete?

„Ja se slažem, zato što je on čovek koji je uvek na zemlji. Da ne kažem da je skroman, veliki stručnjak. On to sve gleda, mi to gledamo iz našeg nekog ugla. Ja sam i na toj pres konferenciji da bez ikakvog okolišanja, da se ne shvati u ovom ili onom smeru, mislim da je Nemačka za sve što se dešavalo, da ne ulazimo u dubinu svega, finale Olimpijskog turnira je trebalo da igraju Nemačka i Srbija. Zaslužili su da budu u finale, slažem se s njim“.

Bogdan o zajedništvu

„To zajedništvo nije to odjednom nastalo, već se gradilo i na treningu i na utakmicama. Međusobno poštovanje koje imamo između nas, svi su stavili tim ispred sebe i taj neki cilj… Nismo znali naše domete, ali znali smo da su dosta visoki i verovali smo u to i to nam je bila ogromna motivacija na svakom treningu, sastanku, gde god smo bili, bili smo zajedno. Trudili smo se da što više vremena provedemo zajedno da bi radili na tome“.

Pešić objasnio zašto su dobro funkcionisali

„Kao i u životu, ako imaš cilj, stići do tog cilja nije lako. Imaš cilj i on te motiviše, daje ti dodatnu iemotivnu i mentalnu i rekao bih motivacijsku snagu da izdržiš, da se na neki način odrekneš nekih stvari preko leta da budeš sa ekipom i da daješ jednostavno sve od sebe. Završi se utakmica, ne postoji ništa drugo sem pripreme za sledeću. To je teško izdržati, ali oni su ovo uradili i tako je bilo u Manili i ja sam kao njihov trener, mogli smo da izgubimo od Nemačke ne bi promenio stav oko toga. To je nešto čime se ponosim i zato im javno čestitam na takvom odnosu“.

„Radi se zajedno, moram da kažem. Dobijao sam primedbe, kritike, dobre predloge i loše predloge, onda one koji se nisu uklapali u moja neka pravila, ali uvek smo na kraju krajeva našli smo put do toga da ekipa ne trpi, već naprotiv da se iz toga postigne još bolja igra i još veća privrženost i verovanje u ono što radimo. Ja mislim da su osetili da im verujem i stvorilo se uzajamno poverenje, dolazi do sportskog uspeha i velikog zadovoljstva, jer smo učinili i za nas i navijače“.

Pešić hvalio igrače

„Na čelu sa Bogdanom koji je malo stariji, momcima koji su malo mlađi. Recimo Petrušev ili Nikola Jović, tako da… Ekipa sastavljena od iskustva, od znanja i mladosti sa jedne strane, sa druge strane sam ja ponosan i mene čini to ponosnim. To je sreća jer sam radio s tim momcima, jer su oni napravili tako jedan balans između sebe da se nije znalo ko je tu najvažnije ko vodu nosi, a ko kosi. Svi su delovali od samog početka pa i do kraja ovog našeg turnira, ove tri utakmice, to je teško izdržati. Ne verujem da se ovde više govori o individualnom kvalitetu košarkaša ili talentu, nego se radi o ogromnom mentalnom sklopu izdrižljivosti pre svega, jer te tri utakmice koje smo odigrali da to nikada nije bilo i nikad se neće ponoviti jer je turnir bio izazovan, dosta težak. Izazovac jer je to bio najbolji Olimpijski turnir u istoriji. Rekao sam to i pre početka, da je devet, deset reprezentacija favorit za medalje. Videli ste sve sa najboljim igračima iz sveta. Čak i 12 najboljih igrača Amerike su bili u Parizu, svi ostali NBA igrači i iz Evrolige, to je bio kvalitetan turnir. Napraviti uspeh nemoguće je bilo bez tog timskog duha i fokusa za svaku. Trebalo je izdržati to sve. Evo sad ja ovde moram javno da čestitam i da se zahvalim za to što su uradili i meni pomogli. Trudio sam se da pomognem njima sa kolegama, smatram da je to ogroman uspeh ne samo kad je rezultat i način kako smo mi završili ovo u Parizu.

Pešić se zahvalio na podršci

„Pošto nema ozbiljnih pitanja, želeo bih da iskoristim priliku da se zahvalim na podršci koju smo osetili u Parizu i Lilu od navijača. Što je interesantno i što nas posebno raduje i od ljudi koji stvarno poznaju i vole košarku. Ne samo da žive od košarke, već i žive za košarku. To je veliko zadovoljstvo. Drugo, želim da se zahvalim javno igračima Bogdanu kao kapitenu ekipe, nema velikog rezultata bez zajedničkog puta do tog rezultata. Taj cilj i taj put nije uvek lagan za velike stvari u sportu, potrebno je puno odricanja, nailazi se na puno prepreka da bi se stiglo do cilja. Mislim da je ekipa napravila jednu atmosferu, ne, atmosfera ne govorimo o tome, nego o zajedničkom putu do cilja i to je jedna ekipa koja je generacijski sedam ili osam igrača je iz te generacije. Slučajnosti u vrhunskom sportu nema, to je generacija rođenih 94 i 95 godine, koji su prošli sve selekcije.“

Bogdanović zahvalan porodici

„Ne znam, ne znam ni šta je pitanje konkretno. Zahvalio bih se svima na podršci, pogotovo porodici jer su ovo leto bili tu oko svih nas. Oni su nam najveća podrška, nama igračima, trenerima i stručnom štabu. Napravili smo takvu atmosferu kao što sam rekao da se od početka gradilo i prošlog i onog tamo. Neka novija ekipa, tako da… Ovo leto možemo da budemo zadovoljni sa ovim rezultatom“.

Pešić o proslavi u Parizu

Ja sam kratko bio prisutan, je l to najvažnije pitanje? Da nastavimo slavlje. Koliko je značajno i koliko je ovo medalja, pogotovo kada znamo da je za Bogdana najboljih takmičenja u ovim godinama koje ima i nadamo se da će biti u sastavu. Morate Bogdana da pitate, on je tu“

Bogdanović: Pamte se samo poslednje utakmice

„Nemam šta da dodam, pamte se samo poslednje utakmice. Turnir je bio dosta težak, ta utakmica meni je najteža u životu protiv Južnog Sudana. Od tada je krenulo trošenje, onda gubimo od Australije 24 razlike, nekako se to olako shvata, te neke utakmice koje su dobijene. Sa Amerima i za medalju je veća pažnja, ali mi kao sportisti znamo kroz šta smo prošli i znamo šta nas čini jačim“.

Reklame

Povezane vijesti

spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име