18.2 C
Bijeljina
петак, октобар 25, 2024
NaslovnaSportKošarkaŠibenčani ljuti zbog filma "Dražen": "Ovo je dno dna" FOTO/VIDEO

Šibenčani ljuti zbog filma „Dražen“: „Ovo je dno dna“ FOTO/VIDEO

Datum:

Rođendan legendarnog košarkaša Dražena Petrovića ove godine obležen je premijerom filma o njemu i to u njegovom rodnom Šibeniku, ali mnogima se nije dopalo kako je grad predstavljen.

Da je živ, Dražen Petrović bi dnas imao 60 godina.

Toliko bi napunio 22. oktobra, ali…

Baš tog dana bila je premijera biografskog filma o Draženu i to u njegovom rodnom Šibeniku.

Film su režirali Danilo Šerbedžija i Ljubo Zdjelarević, a slavnog i prerano preminulog košarkaša Cibone tumači Domagoj Nižić.

Bioskopska sala u trgovačkom centru Dalmare je bila puna i, dok je neke film oduševio, drugi su bili veoma razočarani.

Film je posebno naljutio Šibenčane, koji smatraju da u filmu nije bio dovoljno prikazan Šibenik, kao i da gradu nije dato na značaju.

U početnim scenama prikazan je Dražen, koji je u tom trenutku imao 11 i po godina, ali radnja odmah prelazi na vreme koje je proveo u zagrebačkoj Ciboni.

 

Kako piše u komentaru objavljenom na portalu Šibenik In, Draženovi trenuci iz treće finalne utakmice Prvenstva Jugoslavije 1982/83. prikazani su u svega 20 sekundi, zbog čega su mnogi zaključili da su za autore filma oni potpuno nebitni. Druge je naljutilo i to što se sportska dvorana Baldekin u filmu pojavila na tek nekoliko sekundi.

„Šibenik je“, kako piše u recenziji, „prikazan kao provincija“ u kojoj je košarkaš „imao nesreću da se rodi“, a Draženovih početaka u klubu Šibenka u filmu uopšte nema“.

Kako prenosi portal, svi bitni događaji iz Petrovićeve karijere, kao što su svi finalni mečevi sa Šibenkom, reprezentativni uspesi u Los Anđelesu, Seulu, Zagrebu, Buenos Ajresu i Barseloni i drugi, u filmu se ili ne spominju ili se o njima može čuti ponešto tek iz dijaloga.

Film je naišao i na kritike zbog toga što je legendarni košarkaš prikazan kao igrač kojem su bitni samo individualni rezultati, a ne rezultati tima. Nekoliko njegovih saigrača nije imenovano u filmu ili su prikazani kao sporedni ili nebitni.

Iako je u filmu prikazan i Draženov trener Mirko Novosel, koga tumači Mile Kekin, o njemu je, takođe, vrlo malo rečeno u filmu.

Šibenčani su svoje nezadovoljstvo filmom iskazali na društvenim mrežama.

„Šibenčani (ja uključena) će biti smrtno uvređeni jer se apsolutno nigde ne čuje ‘ši-ši’, ali zato ‘heja, hej, cibosa’ ima napretek. Ali, to smo samo mi. Sviđa mi se što je u filmu Dražen prikazan kao čovek, i da, ljubavna radnja je zapravo okosnica filma… Meni je, na kraju, bio dirljiv, teško je Draženovu veličinu sažeti u jedan igrani film. Ali, foršpan, oni inserti kratki iz igračke karijere… Baš ponesu. Dražen je veći od filma. A, svi koji puno očekuju će se razočarati. Mali Tonko sjajan, Cvitešićka isto baš uverljiva. A nama Šibenčanima će puno toga zasmetati, realnost vizura (šetnja s utakmice preko Banja?! Gde se u pozadini vidi Šibenik), neprisutnost dvorane na Baldekinu i funcuta i one energije iz ‘83-e, pojedine jezičke bravure koje nisu šibenske nego splitske…. Je*iga, Šibenčani smo, moramo kritikovati“, bio je jedan od komentara.

„Žao mi je što je film tako napravljen. Događanja u dvorani i nakon svega dan posle na Poljani te ‘83. godine su jednostavno morali biti deo filma, tu je početak svega“, napisao je jedan gledalacj, a drugi dodao: „Snimiti film o Draženu, a ne spomenuti Šibenku, klub gde je Dražen počeo je dno dna“.

„Svi se kunu u Dražena u Šibeniku, dele njegove slike… Obeležavaju njegove rođendane… I onda Danilo ni Š od Šibenčana ne spomene“, zaključio je još jedan nezadovoljni gledalac.

Reklame

Povezane vijesti

Zvezda razbijena u Madridu; Kampaco dominirao

Košarkaši Crvene zvezde glatko su poraženi u petom kolu...

Obradović ljut zbog spornog momenta: „I više nego očigledno!“

Željko Obradović, trener košarkaša Partizana, sumirao je utiske posle...

Filip Petrušev ponovo u Zvezdi

BEOGRAD - Košarkaški klub Crvena zvezda saopštio je danas...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име