"Što se tiče inicijative, pratićemo i koordinisano nastupati s drugim policijskim agencijama u BiH i odlučno realizovati sve odluke Skupštine Zeničko-dobojskog kantona kada je u pitanju rezervni sastav policije", rekao je policijski komesar kantonalnog MUP-a Semir Šut.

On je naveo da je MUP Zeničko-dobojskog kantona pokrenuo proceduru za prijem novih službenika, što znači da se prioritetno radi na popunjavanju redovnog sastava policije jer trenutno nedostaje 160 policijskih službenika.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić smatra da je, zbog trenutnih dešavanja u BiH, inicijativa o formiranju rezervnog sastava policije očekivana i normalna, te da će o tome odluku donijeti Skupština Zeničko-dobojskog kantona, nakon čega će biti preduzete dalje aktivnosti.

Komisija Predstavničkog doma Federacije BiH /FBiH/ za bezbjednost donijela je juče četiri zaključka, uključujući i zahtjev predstavnicima međunarodne zajednice, prvenstveno OHR-u da zaustave usvajanje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske, koji predviđa uspostavljanje rezervnog sastava.

U zaključcima Komisija poziva Vladu FBiH, a kantonalnim preporučuje da popune aktivni policijski sastav radi sveukupnog bezbjednosnog ambijenta u ovom entitetu.