31 C
Bijeljina
среда, август 21, 2024
NaslovnaVijestiBIH"Lažu nas da je 40 stepeni, a izmjerili smo daleko više": Da...

„Lažu nas da je 40 stepeni, a izmjerili smo daleko više“: Da li meteorolozi varaju? Evo kako se mjeri temperatura vazduha

Datum:

Bosna i Hercegovina već deset dana na udaru vrelog talasa sa sjevera Afrike. Temperature poslednjih dana dostižu i prelaze 40°C, kao što se desilo u Bijeljini prije dva dana.

Čak ni noću temperatura ne uspije da se spusti dovoljno, što ovaj toplotni talas čini još neugodnijim, a tropske noći donose temperature iznad 20° C.

I dok su zvanične temperature ovih dana i više nego iznad prosjeka, a prelaze 40°C, mnogi se ne slažu sa tim i govore da to nisu prave izmjerene vrijednosti, a u prilog tome ide i to što ljudi na svojim termometrima mjere znatno više temperature, pa se tako dolazilo i do vrijednosti od 60 i više stepeni.

Dakle, kao što je rečeno, zvanične temperature poslednjih dana dostižu i prelaze 40°C i riječ je o izmjerenoj temperaturi vazduha.

Temperatura vazduha u cijelom svijetu mjeri se po propisanim pravilima.

Termometar se nalazi u krugu meteorološke stanice i to u meteorološkom zaklonu, koji se nalazi 2 metra iznad travnate površine.

Termometar je okrenut prema sjeveru i nije izložen direktnim sunčevim zracima, a na zaklonu se nalaze otvori, kako bi cirkulisao vazduh.

Temperatura se na ovaj način mjeri, kako bi podaci bili reprezentativni za što šire područje i sa što manje neprirodnih uticaja na vrijednost temperature.

Kada se termometar postavi iznad betona, tempeatura vazduha svakako će biti viša, naročito ako se termometar postavi na sam beton ili tlo ili neki predmet, pa tada temperature tokom ovakvih dana mogu biti i iznad 60 stepeni. Ali u tom slučaju termometar ne mjeri temperaturu vazduha, već temperaturu betona ili neke druge površine i objekta i otud po deset i više stepeni viših temperatura od onih zvaničnih.

Mjerenja nisu moguća na svakom koraku, pa se iz tog razloga bira lokacija koja će biti odgovarajuća za što veću okolinu.

Povezane vijesti

Kakve poruke skriva dolazak direktora CIA u BiH?

 SARAJEVO - Prvi čovjek Centralne obavještajne agencije (CIA) Sjedinjenih...

Mitrović upitan da li je Partizan dodatni motiv: „Nikad nisam debitovao za Zvezdu“

Fudbaler Genta Stefan Mitrović kaže da neće biti dodatno...

Uhapšena žena koja je prijetila vlasniku poslastičarnice „Pelivan“

Nakon incidenta i napada na kultnu beogradsku poslastičarnicu "Pelivan"...

Oglasio se Batut: U Srbiji nema zaraženih majmunskim boginjama

Svеtsкa zdrаvstvеna оrgаnizаciјa (SZО) је nа sаstаnкu оdržаnоm 14....
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име