34.2 C
Bijeljina
среда, август 21, 2024
NaslovnaMagazinZdravljeSmrtonosna zamka za rak otporan na lijekove: Naučnici hakovali kancer kako bi...

Smrtonosna zamka za rak otporan na lijekove: Naučnici hakovali kancer kako bi ga uništili

Datum:

Lečenje raka je uvek teško i komplikovano, a jedan od problema povremeno može biti i taj što kancer može da postaje otporan na delovanje lekova. Međutim, naučnici su razvili način da okrenu ćelije tumora jedne protiv drugih i tako ih nateraju da reaguju na lekove.

Terapije za kancer zavise od sposobnosti lekova da dovoljno oštete ćelije raka i tako ih ili ubiju ili spreče njihov rast, piše LiveScience. Neke ćelije kancera mogu da promene svoju molekularnu strukturu i ublaže ili potpuno zaustave delovanje lekova.

Naučnici su, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Nature Biotechnology, osmislili novi način prevazilaženja ove vrste rezistencije kancera na lekove – hakovanje ćelija kancera i stavljanje mete na njih.

Neodrživi lekovi

– Mnogo se vremena, truda, energije i novca troši na otkrivanje lekova koji će biti efikasni protiv sledeće verzije tumora. Ali koliko god dobri ti lekovi bili, nisu održivi na duge staze – rekao je za LiveScience Skot Lihau, bioinženjer sa Državnog univerziteta Pensilvanije i glavni autor studije.

Novim pristupom moguća je borba protiv rezistencije na lekove pre nego što postane prejaka.

Kako se objašnjava, rak rezistenciju razvija na više načina. Na primer, ćelije kancera mogu molekularno da deaktiviraju lek ili da uključe unutrašnji prekidač i prevare smrt. Da bi uspeli u tome, doktori leče pacijente kombinacijom lekova koji na različite načine napadaju tumore. Ipak, taj pristup ima svoja ograničenja.

– Kada je reč o mnogim naprednim tumorima problem je što ne može da se napravi mnogo lekova koji na pravi način targetiraju kancer. Osim toga, ne postoji uvek i drugi lek koji deluje podjednako dobro kroz nezavisan mehanizam – rekao je za LiveScience Džastin Pričard, biomedicinski inženjer sa Državnog univerziteta Pensilvanije i autor studije.

On i njegov tim osmislili su nov način napada na ćelije raka – edituju ćelije tako što u njih ubacuju dva „prekidača“. Prvi omogućuje ćelijama da rastu brže od ostalih, a onda im drugi omogućuje da otpuste toksični lek na preostali tumor.

Da bi testirali koncept naučnici su ubacili dva „gena za samoubistvo“ u ćelije raka u laboratoriji. Jedan gen aktivira protein EGFR pomoću leka erlotinib. U normalnim uslovima bi erlotinib zaustavio aktivaciju proteina EGFR i tako sprečavao nekontrolisan rast ćelija raka, ali „gen za samoubistvo“ dozvoljava naučnicima da preokrenu uobičajenu akciju leka i tako namerno čine ćelije rezistentnim na lek.

Zamka za ćelije

Za ovaj eksperiment, naučnici su se fokusirali na nesitnoćelijski karcinom pluća (NSCLC). Većina ćelija tog kancera razvija rezistentnost na erlotinib oko godinu dana nakon prve terapije, što često dovodi do povratka raka. Kada naučnici uključe i „gen za samoubistvo“ i erlotinib u ćelije NSCLC, modifikovane ćelije prerastu nemodifikovane koje su rezistentne na lekove. Kada modifikovane ćelije postanu dominantne, naučnici prestanu da daju erlotinib, što zaustavlja razmnožavanje ćelija.

Kada je zamka postavljena, naučnici aktiviraju drugi „gen za samoubistvo“ pomoću bezopasnog molekula 5-FC. Drugi gen kodira enzim koji pomaže transformaciju ćelija u toksin nazvan 5-FU, a koji ubija kancer. Taj 5-FU ubija i modifikovane ćelije raka i ćelije oko njih.

– Ovo je inovativno. Većina terapija koja koristi editovanje gena fokusira se na editovanje ćelija imunosistema. Ovako nešto nisam nikad video. Iako je pristup nov, on se ne bavi rezistencijom kancera. Posvećen je jednom mehanizmu rezistencije – rekao je za LiveScience Aron Goldman, farmakolog specijalizovan za kancer sa Bolnice Brigam pri Harvardu, koji nije učestvovao u istraživanju.

Naučnici sada testiraju ovaj pristup i za druge vrste kancera.

Povezane vijesti

Detalji horora u Gimnaziji u Sanskom Mostu: Troje mrtvih

SANSKI MOST – U Gimnaziji u Sanskom Mostu desila...

Ben Rotenberg „oborio“ Sinerovu odbranu FOTO

Kontroverzni novinar Ben Rotenberg takođe se oglasio povodom slučaja...

Detalji horora u Gimnaziji u Sanskom Mostu: Troje mrtvih

Gimnaziji u Sanskom Mostu desila se velika tragedija kada...

Uroš Blažić priznao krivicu

Optuženi Uroš Blažić pozvan je od strane suda da...
spot_img

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име